Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hackere startet hevnaksjon etter Assange-fengsling

Nettsidene til advokaten til kvinnene bak beskyldningene, den svenske påtalemakta, PayPal og sveitsisk bank har hittil blitt angrepet.

HACKERKRIG: Det har startet en hackerkrig mellom Wikileaks' støttespillere og motstandere. I morges ble nettsidene til bistandsadvokaten til kvinnene bak overgrepsbeskyldningene og påtalemakta i Sverige utsatt for angrep.  Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/Scanpix
HACKERKRIG: Det har startet en hackerkrig mellom Wikileaks' støttespillere og motstandere. I morges ble nettsidene til bistandsadvokaten til kvinnene bak overgrepsbeskyldningene og påtalemakta i Sverige utsatt for angrep. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDATERT 11.30: Fra i 11-tida norsk tid var også Mastercard.com under angrep. På hackergruppens hjemmeside framkommer det at kredittkortgiganten er målet akkurat nå.

(Dagbladet): En hackergruppe kalt «Anonymous» har gått i gang det de har gitt navnet «Operation Avenge Assange». Hevnaksjonen startet etter at betalingstjenesten PayPal og Postbanken i Sveits valgte å avslutte sitt samarbeid med Wikileaks og Julian Assange.

I morgentimene var også nettsiden til den svenske påtalemakten, aklagare.se, nede. Dette hackerangrepet kommer etter at Assange ble nektet kausjon og varetektsfengslet i London i går i forbindelse med påstander om sexovergrep i Sverige.

- Helt utrolig - Siden gikk ned etter at den ble angrepet av over 500 datamaskiner samtidig fra Anonymous. Den gikk ned på sekunder de erklærte aklagere.se som mål, sier sikkerhetsforsker Sean-Paul Correll ved PandaLabs.

I morges ble også nettsiden til bistandsadvokaten til de to kvinnene som står bak beksyldningene mot Assange, advokat Claes Borgström, utsatt for et angrep.

-UBEHAGELIG: I morgentimene i dag ble nettsiden til bistandsadvokaten til de to kvinnene som står bak beskyldningene mot Assange, advokat Claes Borgström, utsatt for et angrep. Foto: Odd R. Andersen / Dagbladet
-UBEHAGELIG: I morgentimene i dag ble nettsiden til bistandsadvokaten til de to kvinnene som står bak beskyldningene mot Assange, advokat Claes Borgström, utsatt for et angrep. Foto: Odd R. Andersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenker mest på mine klienter som er kvinner som er trukket inn i en slags verdenspolitisk hendelse som de overhodet ikke har noe med å gjøre. Og nå er til og med deres advokat under angrep. Det er utrolig og jeg føler meg veldig ukomfortabel, sier Borgström til nyhetsbyrået TT, ifølge Expressen.

Hackerkrig PandaLabs-forskeren sier til den britiske avisa The Telegraph at angrepene er en del av en hackerkrig mellom Wikileaks' støttespillere og motstandere.

Wikileaks har selv blitt utsatt for massive angrep siden de kontroversielle ambassadedokumentene ble sluppet.

Organisasjonen har selv bedt støttespillerne om å stille opp med servere og egne domeneadresser etter at tjenesteleverandøren Amazon.com nektet å samarbeide med Wikileaks.

Stor støtte Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson opplyste i går til Dagbladet at de hadde 750 ulike såkalte mirror-sider, og at det stadig økte i antall. Blant annet kan man gå inn på Wikileaks' sider via Wikileaks.no, Wikileaks.ch, Wikileaks.is og lignende.

Mirror-sider har nøyaktig samme innhold som originalsiden og oppdateres automatisk når det legges til ny informasjon på den originale siden.

UTSATT FOR ANGREP: Påtaleansvarlig Marianne Ny. Foto: AFP Photo/Scanpix/Angelica Karlsson
UTSATT FOR ANGREP: Påtaleansvarlig Marianne Ny. Foto: AFP Photo/Scanpix/Angelica Karlsson Vis mer

- Det jeg ser i denne støtten er en voksende bekymring av at folk ser på de ubegrunnede angrepene som et angrep på sivile rettigheter. Det er fint å se at folk kommer til Wikileaks redning, sa Hrafnsson.

På den måten kan Wikileaks.org forsvinne fra nettet på grunn av angrep, mens de andre sidene fremdeles er på nett.

Samlet seg foran feil hus Også i hjemlandet Australia samlet en stor forsamling seg utenfor huset de trodde Daniel Assange, Wikileaks-sjefens sønn, bodde i, melder ABC News.

Politiet ble sendt til adressen i Carlton i Melbourne, men Daniel Assange kunne via Twitter melde at han ikke bodde der lengre.

OPPFORDRER TIL ANGREP: «Operation Avenge Assange» er i gang. Foto: Faksimile
OPPFORDRER TIL ANGREP: «Operation Avenge Assange» er i gang. Foto: Faksimile Vis mer
DEMONSTRASJON: I går ble det oppfordret til stille protest mot arrestasjonen av Julian Assange. Foto: Faksimile.
DEMONSTRASJON: I går ble det oppfordret til stille protest mot arrestasjonen av Julian Assange. Foto: Faksimile. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!