Hackere stengte portalen for videregående-opptak

Hindrer tirsdag tusenvis av søkere i å få vite hvilken videregående de har kommet inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skulle mange elever som har søkt videregående skole, fått vite hvilken skole de har kommet inn på.

Nettsiden www.vigo.no er en felles portal for alle landets fylkeskommuner der man kan se hvilken skole man har kommet inn på. Men da mange skulle sjekke opptaket til skolene i Akershus, Oppland, Troms og Sogn og Fjordane tirsdag, ble de møtt av en nettside som var nede etter sabotasje, skriver NRK.

- Vi er blitt utsatt for et hackerangrep der noen skaper så store menger trafikk til nettsiden at den ikke klarer å takle det, sier administrerende direktør Odd Henning Dypvik i IT-selskapet IST til NTB. Selskapet har ansvaret for å drifte nettsiden for fylkeskommunene i landet.

Han kan forsikre at ingen personopplysninger er kommet på avveie.

- Angrepet er politianmeldt. Vi jobber nå hardt med å løse problemet, men vet ikke når nettsiden vil være oppe igjen, sier Dypvik.

 IST vet foreløpig ikke hvem som står bak angrepet på nettsiden.

- Dette er en type angrep som er forholdsvis vanlig og vanskelig å gardere seg mot. Noen ganger kan det være økonomisk motivert - at folk holder nettsiden som et slags gissel og krever løsepenger for å stanse angrepet. Men foreløpig er det ingen ting som tyder på at dette er noe annet enn hærverk, forteller Dypvik.

Det betyr at mange spente elever må vente med å finne ut hvilken videregående skole de skal begynne på.

- Selve opptaket er ferdig, men vi har problemer med nettsiden, sier pressesjef Jan Ivar Bøe i Akershus fylkeskommune til NTB.

Han kan fortelle at alle som har søkt, vil få en SMS i løpet av dagen med svar på opptaket, men at den ikke vil bli sendt ut før dataproblemene er løst.

- Utsendelsen er avhengig av det samme systemet. Men de som ringer inn til oss, kan selvfølgelig få svar nå, sier Bøe.

(NTB)