Hackere tok over Mortens telefon, data og Ipad

- Jeg hadde private bilder, passord og alt av skolearbeid på telefonen og dataen. Jeg følte meg helt hjelpeløs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Allerede dagen etter at Morten Erik Mysen hadde kjøpt seg en ny Samsung-telefon skjønte han at noe var galt. Det dukket opp apper han ikke hadde lastet ned, og han fikk beskjed om at han ikke kunne ringe ut.

- Plutselig fikk jeg en melding hvor det stod «Skal du og jeg ta en kaffe?» Da skjønte jeg for alvor at noen hadde hacket seg inn på telefonen, forteller Mysen.

Han er ikke selv sikker på hvordan det hele startet, eller om en app han kan ha lastet ned inneholdt virus. Mysen tok kontakt med Telenor, som han hadde kjøpt telefon hos, og fikk beskjed om at de skulle rense den for ham.

Da han fikk den tilbake fortsatte likevel problemene. Etter en stund forstod han at hackerne også hadde kommet seg inn på datamaskinen hans.

- Det var veldig ubehagelig. Jeg kunne sitte å se på skjermen at de holdt på. De lastet ned filer og styra fælt, forteller han.

Tok bilder Mysen forteller at han ble stresset og tok opp kameraet for å ta bilder av det som skjedde på skjermen foran ham. Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group (RIG) forteller, etter å ha sett bildene, at det ser ut som Mysen har blitt utsatt for en såkalt «kidnapping» av maskinen.

- Vi har sett mye av dette tidligere. De tar rett og slett kontroll over maskinen og ofte kommer det et krav om penger for å låse den opp eller lignende, forklarer han.

- Det som er litt uvanlig her er at den som blir hacket selv kan se hva som skjer. Ofte vil hackeren holde seg skjult så lenge som mulig.

Kleiven mener det er sannsynlig at angrepet startet i Mysens telefon.

- Det er det enkleste angrepspunktet. Hvis du først får en trojaner på telefonen er det relativt lett for hackerne å komme seg videre inn på datamaskiner eller nettbrett som er koblet sammen med telefonen på en eller annen måte, sier Kleiven.

Fort gjort Kleiven understreker at det er relativt fort gjort å komme til å laste ned en app som ser grei ut, men som inneholder virus, eller komme åpne en mail eller sms som inneholder en skjult kode.

MISTET KONTROLL: Morten Erik Mysen ble sittende å se på at hackere jobbet på datamaskinen sin. - Det var veldig ubehagelig, sier han. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MISTET KONTROLL: Morten Erik Mysen ble sittende å se på at hackere jobbet på datamaskinen sin. - Det var veldig ubehagelig, sier han. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det er mulig å få en såkalt malware eller trojaner-infeksjon gjennom en falsk Silverlight for Facebook nedlasting. Silverlight er en gjenganger i bildene Morten har tatt, så det er mulig at viruset kommer derifra, sier han.

Mysen er klar på at han neste gang skal kjøpe sikkerhetsprogram til telefonen.

- Jeg er student og har alt av notater og skolearbeid på den maskinen, og plutselig var den helt ubrukelig. Nå kommer jeg bare til å holde meg til å laste ned oppdateringer, sier han.

Virus i sms Per Arild Meling, informasjonssjef i Telenor, anbefaler kundene som opplever lignende tilfeller om å ta kontakt med forhandleren slik at de kan prøve å finne årsaken.

- Er det noe galt med telefonen eller har kunden vært inne på en side og fått virus? I utgangspunktet er det kundens ansvar å sikre telefonen, og dessverre er det fort gjort å åpne en e-post eller sms med virus eller trykke på en lenke på en nettside, sier han.

Kleiven i RIG forteller at kontrollen på apper ikke alltid er like god som kundene tror.

- Det er viktig å være skeptisk når du laster ned apper. Hvis du blir spurt om tilgang til ulike ting bør du alltid tenke deg om en ekstra gang, sier han.

TOK BILDER: Da han ble vitne til at hackerne tok kontroll over dataen, tok Morten frem kameraet og knipset bilder. - Dette ser ut som en typisk «kidnapping» av datamaskinen. Her ser du ukontrollert nedlasting, sier Kjell-Ola Kleiven i RIG. Foto: Morten Erik Mysen
TOK BILDER: Da han ble vitne til at hackerne tok kontroll over dataen, tok Morten frem kameraet og knipset bilder. - Dette ser ut som en typisk «kidnapping» av datamaskinen. Her ser du ukontrollert nedlasting, sier Kjell-Ola Kleiven i RIG. Foto: Morten Erik Mysen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer