Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hackeren hevder han ga presidenten makta gjennom «svart propaganda»

- Kunne få dem til å tro nesten hva som helst.

JUKS?: Den kolombianske hackeren Andrés Sepúlveda hevder han, ved hjelp av ulovlige midler, hjalp Mexicos president Enrique Peña Nieto å komme til makta i 2012. Foto: NTB Scanpix
JUKS?: Den kolombianske hackeren Andrés Sepúlveda hevder han, ved hjelp av ulovlige midler, hjalp Mexicos president Enrique Peña Nieto å komme til makta i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juli for snart fire år siden overtok Enrique Peña Nieto presidentembetet i Mexico etter å ha fått i overkant av 38 prosent av stemmene i valget.

Resultatet ledet til både omtelling og demonstrasjoner, men selv omtalte han det hele som «en strålende triumf». Nå sås der imidlertid tvil om hvor legitim denne «strålende» seieren var.

Den kolombianske hackeren Andrés Sepúlveda sitter allerede bak lås og slå, men i et lengre intervju med Bloomberg forteller han hvordan han hjalp Nieto å komme til makta.

Svart propaganda Sepúlveda forteller hvordan han har vært med å rigge valg i ni forskjellige land i Latin-Amerika ved å stjele informasjon, installere avlyttingsteknologi og ved å skape «falske» reaksjoner på sosiale medier.

- Jobben min besto av å føre en skitten krig som besto av svart propaganda og rykter. Det er den mørke siden av politikken som ingen vet eksisterer, men som alle likevel kan se, sier 31-åringen.

Han forteller hvordan han, og de som jobbet for ham, holdt Nietos konkurrenter under konstant overvåkning, og slik kunne forme sitt eget budskap deretter. Han satte så opp en hærskare av falske Twitter-kontoer som enten støttet opp om Nietos budskap, eller gjorde narr av konkurrentene.

Han satte opp falske homofile Facebook-kontoer som kom med uønsket støtte til konservative katolikker, og programmerte inn automatiske oppringinger til folk klokka tre om natta der stemmen utga seg for å representere en av Nietos konkurrenter. Det hele ble gjort selvforsterkende av at de interagerte med hverandre.

- Da jeg innså at at folk tror mer på internett enn virkeligheten, innså jeg at jeg kunne få dem til å tro nesten hva som helst, sier han.

Nekter for koblinger Nieto kommer ikke selv med noen direkte svar i Bloomberg-artikkelen, men gjennom sin stab nekter han for «at det er noen koblinger mellom hans kampanje og Sepúlveda». Han benekter også at den omtalte informasjonsmanipulasjonen ble brukt.

Et annet navn som trekkes inn er den politiske konsulenten Juan José Rendón. Han beskriver Sepúlveda som desillusjonert, og nekter for at det han forklarer har noen rot i virkeligheten.

- Det høres ut som om dette kommer fra TV-programmet «Mr. Robot». Kan man virkelig endre folks meninger gjennom sosiale nettverk? Kanskje i Ukraina eller Syria der det ikke finnes noen alternativer, men her har vi en fri og uavhengig presse, sier han.

Sepúlveda har sagt at hans motiver først og fremst var politiske, og at han ved samtlige valg har arbeidet for og støttet kandidater på høyresiden av det politiske spektret.

Han sitter nå bak murene i Colombia der han soner en straff på ti års fengsel for å ha gjort tilsvarende inngrep i det kolombianske presidentvalget i 2014.

Turbulent regjeringstid Regjeringsperioden til Nieto har vært alt annet enn plankekjøring. Han lovte blant annet å ta et kraftig oppgjør med narkotikakriminaliteten som herjer landet, men har fått flere tilbakeslag.

Ett av dem var da 43 studenter forsvant i byen Iguala. Nietos renommé ble alvorlig skadd av at regjeringen ikke har klart å få tak i gjerningsmennene og heller ikke har greid å overbevise mexicanerne om at den offisielle granskningen er seriøs.

Også det faktum at narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman rømte fra sin egen celle i fengselet der han sonet, gjorde at folk mistet troa på presidenten.

I den siste tiden har han havnet i medienes søkelys i forbindelse med Donald Trumps uttalelser om at han vil bygge en mur på den meksikanske grensa. Uttalelser Nieto fordømmer.

- Det ser for meg ut som om kommentarene skader forholdet vi har tilegnet oss med USA, sa Peña i mars i et intervju med avisen El Universal.

TIME: Med løfte om å gå til krig mot narkotikakriminaliteten og korrupsjon, ble Nieto i 2014 satt på forsiden av Time Magazine. I ettertid har stadig flere meksikanere mistet troa på presidenten. Foto: Peter Hapak/McClatchy/TNS/NTB Scanpix
TIME: Med løfte om å gå til krig mot narkotikakriminaliteten og korrupsjon, ble Nieto i 2014 satt på forsiden av Time Magazine. I ettertid har stadig flere meksikanere mistet troa på presidenten. Foto: Peter Hapak/McClatchy/TNS/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart