Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hackergruppa kneblet Playstation og Xbox, lot seg bestikke av Kim Dotcom og er i «krig» med Anonymous

Du kan skylde på Lizard Squad om du ikke fikk spilt i jula.

HACKERDRAMA: Gruppa Lizard Squad, Kim Dotcom og gruppa Anonuymous er alle involvert i trekantdramaet hackerne imellom, som blant annet har vært en av grunnene til at Playstation network og Xbox live har vært nede. Lizard Squad står trolig bak angrepet som kneblet de to nettverkstjenesten, og  truer med flere angrep. Montasje: Twitter/NTB Scanpix/Dagbladet
HACKERDRAMA: Gruppa Lizard Squad, Kim Dotcom og gruppa Anonuymous er alle involvert i trekantdramaet hackerne imellom, som blant annet har vært en av grunnene til at Playstation network og Xbox live har vært nede. Lizard Squad står trolig bak angrepet som kneblet de to nettverkstjenesten, og truer med flere angrep. Montasje: Twitter/NTB Scanpix/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede julaften begynte problemene for Playstation network (PSN) og Xbox live. De to spillgigantenes tjenester for online-spillingen ble utsatt for kraftige DDoS (tjenestenektangrep).

Ved å utsette nettstedene for massiv trafikk, klarte angriperne å hindre at de over 110 millionene PSN-brukerne og rundt 50 millioner Xbox live-brukerne fikk tilgang til tjenesten. Det har foreløpig ikke kommet rapporter på hvor stort angrepet var, men Xbox kunne først i går kveld rapportere at tjenesten igjen var oppe og gikk. Sony kunne først i formiddag melde at nettverkstjenestene deres igjen begynte å fungere.

Ifølge gruppa selv var angrepet på 1,2 terabit i sekundet. Om det tallet stemmer, er det i så fall tidenes største. Det foreløpig største dataangrepet noen gang registrert var mot opprørsvennlige nettsteder i Hong Kong i februar og var på rundt 500 gigabit.

Ny gruppe Hackergruppa som har påtatt seg ansvaret for angrepet, Lizard Squad, ble for alvor kjent da de i august angrep spillet «League of Legends».

Lizard Squad hevder å stå bak en rekke store DDoS-angrep siden den gang. Blant annet etter at de angrep videospillsamfunnet Twitch, har det ført til en klappjakt fra FBI, skriver Forbes.

Playstation network og Xbox live har blitt slått ut flere ganger siden, i tillegg tok gruppa på seg ansvaret for angrepet som førte til en internett-kollaps i Nord-Korea mandag og tirsdag denne uka, skriver Washington Post.

Det er imidlertid julas angrep som virkelig fører gruppa fram i rampelyset, etter en litt stille periode.

Reddet av Kim Dotcom? Det var ikke vanskelig å oppdage konsollspillernes frustrasjon på sosiale medier i løpet av høytida. På Twitter kokte det nærmest over da flere titalls millioner ikke fikk spilt over internett. Det var kanskje en god del der ute som hadde fått en Playstation eller Xbox til jul de ikke fikk brukt.

Én som tydelig var irritert over å ikke få spille, var den eksentriske tysk-finske «superhackeren» og investoren Kim Dotcom, mest kjent for fildelingssida Megaupload. Amerikanske myndigheter har i årevis forsøkt å bevise at fildelingstjenesten i stor grad har blitt brukt til spredning av opphavsbeskyttet materiale.

I en Twitter-samtale med brukeren bak Lizard Squad, tilbyr han gratis brukere på hans nye opplastingstjeneste Mega til alle i Lizard Squad. Han hevdet selv at det var grunnen til at hackerne stoppet angrepene. Kim Dotcom er fortsatt etterlyst i USA på grunn av brudd på opphavsretten.

Forbes-blogger Erik Kain mener det var feil av Kim Dotcom å bestikke hackerne. Han er redd det vil motivere gruppa til flere angrep.

Ifølge Dailydot.com stanset heller ikke angrepene etter betalingen var mottatt. Ifølge en av gruppas antatte ledere, som går under aliaset Vinnie Omari, hadde gruppa solgt 300 av de 3000 Mega-medlemskapene de fikk for 50 dollar stykket (370) kroner, noe som i så fall har gitt gruppa over 100 000 kroner.

For moro skyld Det er uvisst om Lizard Squad hadde noen spesielle motiver for angrepet. Gruppa sier selv at de gjorde det for «lulz» (for moro skyld). De skal også ha ønsket å vise hvor sårbare både Microsoft (Xbox-produsent) og Sony (Playstation-produsent) var for hackerangrep, og at brukerne burde kreve bedre tjenester.


Sonys filmproduksjonsselskap Sony Pictures har som kjent blitt utsatt for flere angrep denne måneden i forbindelse med utgivelsen av «The Interview».

- Microsoft og Sony er tilbakestående. Bokstavelig talt apekatter foran PC-en, sier lederen Omari ifølge Dailydot.

Eirik Nyberg, regiondirektør i Forbrukerrådet i Agder, sier at betalende brukere av tjenesten bør sjekke opp om de har rett på kompensasjon for nedetida.

- Folk bør ikke uten videre godta flere dager med nedetid, sier han til NRK.

Krig med Anonymous Lizard Squad ga seg imidlertid ikke med angrepet på Playstation og Xbox. Den mer kjente hacker- og aktivistgruppa Anonymous har erklært «krig» mot gruppa.

Det melder de også på sine egne Twitter-sider. Det er flere årsaker til at Anonymous tar avstand fra hva Lizard Squad driver med. Blant annet er de kritiske til Lizard Squads holdning om å bare angripe moro skyld. I tillegg skal de ha angrepet det anonyme nettverket Tor.

Nå skal gruppa angivelig ønske å slå til mot store medier, og Vinnie Omari vil i kveld stille i flere TV-intervjuer.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media