Dataangrepet

Hackergruppe ga stoppordre:
Dette skjedde

12 timer etter at hackergruppa Killnet beordret et dataangrep mot norske virksomheter, sendte de ut en ny beskjed til sine medhjelpere.

KLAR BESKJED: Denne meldingen ble sendt av hackergruppa Killnet i den samme kanalen som de beordret dataangrepet mot norske virksomheter. FOTO: Skjermdump / Telegram
KLAR BESKJED: Denne meldingen ble sendt av hackergruppa Killnet i den samme kanalen som de beordret dataangrepet mot norske virksomheter. FOTO: Skjermdump / Telegram Vis mer
Publisert

«Stopp angrepet», lød beskjeden, som ble publisert på meldingstjenesten Telegram klokka 15.47 onsdag ettermiddag.

Da hadde det koordinerte dataangrepet på norske virksomheter pågått siden tidlig onsdag morgen.

Angrepet ble på forhånd varslet i den samme kanalen, av den prorussiske hackergruppen Killnet. Gruppa har stått bak en rekke dataangrep til støtte for invasjonen av Ukraina.

I løpet av kort tid ble nettsidene til både Arbeidstilsynet og BankID tatt ned. De sto sammen med flere offentlige norske nettsider på Killnets angrepsliste.

Det gikk altså over 12 timer før hackergruppa igjen tok til tastene i Telegram-kanalen, med en ordre om å legge ned de digitale våpnene.

Ordren ble etter alt å dømme fulgt, ifølge tilbakemeldingene fra virksomhetene som foreløpig har svart på spørsmål fra Dagbladet.

- Det roet seg veldig etter klokka 16, og det er normalisert nå, sier Hege Stensland, kommunikasjonssjef i BankID, torsdag ettermiddag.

Hun understreker at det bare var nettsidene til BankID som ble angrepet - ikke selve tjenesten. Stensland forklarer at tjenesten er frikoblet fra nettsida og mye bedre vernet.

- Det var en skummel dag, mest fordi mange følte at dette kanskje skulle få større konsekvenser. Vi har stor forståelse for at folk ble stresset.

KONTROLL: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter i en pressemelding at det har vært et dataangrep mot norske virksomheter. Vis mer

Også Utlendingsdirektoratet (UDI) merket konsekvensene av Killnets stoppordre.

- Det roet seg helt og det ble normal trafikk på nettsida vår utover kvelden. Tjenesten vår var ikke nede, men brukerne kunne oppleve noen tregheter på vår søknadsløsning, sier direktør for digitalisering i UDI, Dag Anders Brunstad.

Ordlyden er den samme i svaret fra Digitaliseringsdirektoratet:

- Vi kan bekrefte at trafikken mot våre nettsider og løsninger avtok utover ettermiddagen onsdag. Altinn og ID-porten fungerer som normalt, sier pressevakt i direktoratet, Jørgen Ferkingstad.

Politiet, Arbeidstilsynet og Nav, som også sto på angrepslisten, har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelse i denne saken.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer