Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cyberkrig mellom Sør-Korea og Nord-Korea

Hackerhæren som skal hamle opp med angrep fra Nord-Korea

Både i nord og i sør bygger de elitestyrker av hackere. De kjemper den usynlige krigen på nettet, mens atomtrusselen lurer på bakken.

HACKERHÆR: «Best of the best» kalles Sør-Koreas egen elitestyrke innen hacking. De mener de lærer opp hackere med etiske reflekser og som skal forsvare landet mot angrep fra blant annet Nord-Korea. Her fra innsiden til byrået Korea internett og sikkerhet i Seoul i Sør-Korea. Foto: Yun Dong-jin / Yonhap via AP / NTB scanpix
HACKERHÆR: «Best of the best» kalles Sør-Koreas egen elitestyrke innen hacking. De mener de lærer opp hackere med etiske reflekser og som skal forsvare landet mot angrep fra blant annet Nord-Korea. Her fra innsiden til byrået Korea internett og sikkerhet i Seoul i Sør-Korea. Foto: Yun Dong-jin / Yonhap via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vårt land er delt og vi er i krig, men du kan ikke se den splittelsen i cyberspace, sier Kim Jin-seok fra Sør-Korea.

Han leder en ny, framtidsrettet elitestyrke som skal hamle opp med nordkoreanerne. Det kommuniseres ikke offentlig at Nord-Korea er fienden, fordi det er vanskelig å verifisere at angrepene kommer fra nord, selv om mistanken er der, melder The Guardian.

Programmet kalles «De beste av de beste» og skal bestå av såkalte «etiske hackere» med elite-egenskaper innen nettsikkerhet. De skal forsvare Sør-Korea mot hackerangrep, først og fremst fra nord, skriver avisa.

Nye inntekter

Nord- og Sør-Korea har teknisk sett vært i krig siden 1953 da våpenhvilen så langt ikke har utviklet seg til en fredsavtale. Det faller riktignok få bomber og granater på begge sider, men på nettet skal krigføringen være intens. Samtidig som Nord-Korea bygger sitt atomprogram og truslene hagler i et internasjonalt spill, med USA og Kina blant hovedrolleinnehaverne, ruster de også opp nettangrep-arsenalet.

Internasjonale sanksjoner struper den nordkoreanske økonomien og landet skal ha funnet nye, kriminelle måter å skaffe inntekter på. Angivelig skal Nord-Korea stå bak hackingen av den bangladeshiske nasjonalbanken som ble tappet for 81 millioner dollar i mars i fjor.

USA beskylder også Nord-Korea for å stå bak det såkalte «Wannacry»-angrepet i mai i år der man krevde løsepenger etter å ha tatt over operativsystemet Windows hos en rekke brukere og bedrifter. Så mange som 300 000 datamaskiner i 150 land skal ha blitt utsatt for angrepet. Nord-Korea beskyldes også for å stå bak kredittkort-lekkasjer og ulovlige minibank-tappinger i sør.

Nord-Korea har avvist anklagene.

WANNACRY: En skjermdump viser et av Wannacry-angrepene i mai i år. Foto: Symantec / REUTERS / NTB scanpix
WANNACRY: En skjermdump viser et av Wannacry-angrepene i mai i år. Foto: Symantec / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Alt endret seg i 2013

– Det er tusenvis av nettangrep i Sør-Korea hver eneste dag og mesteparten når ikke nyhetene, sier Kim.

Den statlig styrte hackerhæren ble startet i 2010. The Guardian melder at det kom et vendepunkt i 2013 da tre TV-stasjoner og to banker fikk deres nettverk fryst samtidig som minibanker og bankportaler på internett gikk ut av drift.

– Det var da vi innså hvor sårbare vi er, sier Lee Dong-geun i byrået Korea internett- og sikkerhet.

Hackerhærene i nord og sør beskrives som et slags våpenkappløp der nordkoreanerne trenes som atleter.

– Siden det er mangel på datamaskiner og vid internett-tilgang i landet, lærer ikke hackerne seg dette på gutterommet. I stedet inngår de utvalgte i et statlig program fra barneskole til universitet og videre, sier redaktør Martyn William i North Korea Tech til avisa.

Overfor NBC News har han tidligere anslått at 70 prosent av studentene er menn.

Min Sae-ah (26) er en av hackersoldatene på sørlig side. Hun er snart ferdig med sin opplæring.

– Jeg har fått en rekke forskjellige ferdigheter, og har lært å bruke dem på en etisk riktig måte, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!