HACKERANGREP: Et hackerangrep mot ett amerikansk selskap tok ned flere, store nettsteder og- tjenester fredag. Også i Norge ble tilgangen påvirket. Foto: NTB Scanpix
HACKERANGREP: Et hackerangrep mot ett amerikansk selskap tok ned flere, store nettsteder og- tjenester fredag. Også i Norge ble tilgangen påvirket. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hacket amerikansk selskap og rev ned nettsidene du besøker oftest: Gjorde det «bare for å måle styrke»

Hackerkollektivet «New World Hacking» hevder de sto bak. Slik kunne de ta ned nettsidene du besøker oftest ved et målrettet hackerangrep i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsøkte du å bruke tjenester som Spotify eller PayPal eller å besøke nettsteder som Netflix, HBO Nordic eller Twitter i går, fikk du det trolig ikke til.

Grunnen til at nordmenn ikke fikk hørt musikk, betalt for varer på nett og sett på film eller serier? Et hackerangrep mot ett amerikansk selskap kalt Dyn.

Selskapet, med base i Manchester i delstaten New Hampshire, fortalte i går at deres datasentre ble utsatt for flere bølger av hackerangrep i går, ifølge Associated Press (AP).

Flere bølger med angrep

Angrepet overveldet enkelt forklart systemet Dyn leverer til noen av verdens største aktører på nettet. Konsekvensene var enorme: flere hundre millioner personer forsøkte forgjeves å nå nettsteder, men kom ikke fram.

Selskapet Dyn leverer såkalte DNS-tjenester, ifølge Trond Øvstedal, informasjonssjef for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

- Den tjenesten «oversetter» nettadresser til en IP-adresse, et språk internett forstår, og videreformidler deg dit du skal, sier Øvstedal til Dagbladet.

Av norske nettsider, ble blant annet Regjeringens nettsted regjeringen.no rammet av angrepet, skriver NTB, men i løpet av natt til lørdag fungerte nettjenesten igjen som normalt.

«New World Hacking» hevder å stå bak

Et hackerkollektiv som kaller seg selv «New World Hacking», hevder å stå bak det storstilte dataangrepet.

De har tidligere tatt på seg ansvaret for å ha krasjet nettsidene til BBC på nyttårsaften i fjor.

Overfor nyhetsbyrået AP har to personer som hevder å være medlemmer i kollektivet, forklart hvorfor de gikk til angrep mot det amerikanske nettselskapet.

- Vi gjorde det ikke for å tiltrekke oss føderale agenter, bare for å måle styrke, sier to medlemmer, ifølge AP.

De samme medlemmene hevder at flere enn ti medlemmer deltok i angrepet.

- Vi skal vise dem krig

En nettside tilknyttet den kjente hackergruppa Anonymous, som heter Anon Intel Group, hevder å ha gjort et intervju med hackerne i «New World Hacking»-gruppa.

I det angivelige intervjuet med gruppens medlemmer, begrunner de angrepet på samme måte som de to angivelige «New World Hacking»-medlemmene gjorde i intervjuet med AP.

- I fjor angrep dere BBC for å måle styrke. Hvorfor valgte dere å gå etter Twitter og andre tjenester denne gangen? spør Anon Intel Group.

- Vi har en årlig test hvor vi måler styrke, og dette er faktisk mot Russland. Å måle styrke er avgjørende, svarer de angivelige «New World Hacking»-medlemmene.

- Hva motiverte denne siste maktdemonstrasjonen?

- Russland sier i bunn og grunn at de bedre enn USA ved å hacke inn i alt, et forsøk på å starte en krig. Vi skal vise dem krig.

Videre forteller de angivelige hackerne at de befinner seg i Russland, nettopp for å unngå amerikanske føderale agenter.