HACKET: Pernille Vejbæk ble hacket av noen som utga seg for å være en leder i terrororganisasjonen IS. Foto: Privat
HACKET: Pernille Vejbæk ble hacket av noen som utga seg for å være en leder i terrororganisasjonen IS. Foto: Privat Vis mer

Hacket av «IS-leder»

Danske Pernille Vejbæk (25) ble hacket på sosiale medier. Vedkommende ga seg ut for å være leder av terrororganisasjonen IS.

Publisert

Onsdag kveld mottok 25 år gamle Pernille Vejbæk fra Danmark en ubehagelig melding fra en kollega.

«Hei Pernille. Har du blitt hacket på Facebook?»

Vedlagt lå en skjermdump av hennes Facebook-profil, hvor det nylig var blitt postet et innlegg med teksten «I am the IS terrorist boss» og bilder av islamister med flagg og våpen.

Hun forsøkte umiddelbart å logge på Facebook-brukeren sin, som var deaktivert for brudd på plattformens retningslinjer. I tillegg ble hun utestengt fra Instagram.

- Jeg brøt sammen og fikk fullstendig panikk, forteller Vejbæk til Dagbladet.

BEKYMRET: 25-åringen ble bekymret da hun fikk denne skjermdumpen tilsendt av en kollega. Foto: Skjermdump / Privat
BEKYMRET: 25-åringen ble bekymret da hun fikk denne skjermdumpen tilsendt av en kollega. Foto: Skjermdump / Privat Vis mer

- Tar fullstendig avstand

Vejbæk føler seg både krenket og misbrukt. Hun vet ikke hvorfor hun ble utsatt for hackingen, eller om det faktisk er terrororganisasjonen som står bak.

- Slikt innhold er noe jeg aldri i min villeste fantasi ville postet eller identifisert meg med. Jeg tar fullstendig avstand fra sånt, sier hun.

25-åringen lever av sosiale medier og er bekymret for hvordan dette vil påvirke karrieren hennes i framtida.

- Jeg har brukt flere år på å bygge meg opp på sosiale medier. Særlig Instagram er viktig for meg, for der har jeg samarbeid med ulike virksomheter. Det helt klart den verste plattformen å miste, sier hun og legger til:

- Jeg frykter at hackingen gjør at jeg framstår som useriøs og dermed ikke lenger anses å være en attraktiv samarbeidspartner. Hele min inntektskilde står på spill.

HACKET: Gjennom kameraet montert på barnerommet utgav hackeren seg for å være julenissen, og kom med oppfordringer til den lille jenta. Video: CNN Vis mer

Ingen hjelp

I tillegg til å politianmelde forholdet, rapporterte Vejbæk hackingen samme dag med en forventning om at det ville løse situasjonen.

KREATIVE: Nathalie Moermans og døtrene valgte en kreativ løsning for å få middagen i hus. Reporter: Christian Wehus. Video: Nathalie Moermans Vis mer

- Jeg anmeldte forholdet til både Facebook og Instagram. Umiddelbart tenkte jeg at det ikke ville bli et problem, for med utgangspunkt i historikken på mine profiler er det ingen grunn til å mistenke at jeg har postet IS-innlegget.

Det skulle imidlertid vise seg å bli en kamp for 25-åringen, som fikk et varsel fra Facebook om at profilen ville forbli deaktivert.

Danske B.T, som først omtalte saken, har vært i kontakt med Camilla Nordsted, kommunikasjonssjef for Facebook i Norden, i forbindelse med saken.

- Du kan alltid rapportere innhold, lenker og profiler til oss hvis du ser noe som virker mistenkelig eller som er i strid med retningslinjene våre. Vi har et team som gjennomgår disse vurderingene døgnet rundt, og som behandler dem så raskt de kan, heter det i svaret til avisa.

Nordsted poengterer at denne prosessen kan ta lengre tid på grunn av coronapandemien.

Ei uke etter hackingen har Vejbæk imidlertid fått tilbake kontoene sine.

- Det har vært en emosjonell berg-og-dalbane. Jeg har følt meg maktesløs, men nå er jeg veldig glad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer