SLAPP BILLIGST: Forbundskansler Angela Merkel under en tradisjonell musikkfest i Berlin mandag med en av de unge skuespillerne i fortellingen om de hellige tre konger. Ung var også mannen som serverte opplysninger om Merkel og tusen andre kjente tyskere i en julekalender. Foto: Tobias Schwarz, AFP/NTB Scanpix.
SLAPP BILLIGST: Forbundskansler Angela Merkel under en tradisjonell musikkfest i Berlin mandag med en av de unge skuespillerne i fortellingen om de hellige tre konger. Ung var også mannen som serverte opplysninger om Merkel og tusen andre kjente tyskere i en julekalender. Foto: Tobias Schwarz, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Hacket Merkel fra gutterommet - la ut kredittkort og privatbilder til tyske kjendiser

Politiet har oppklart det største hackerangrepet i Tyskland. Løsningen stemte ikke med ryktene.

Ryktene om at Russland sto bak økte i styrke om det største, kjente hackerangrepet i Tyskland mot kjente og offentlige personer.

Da Twitter-kontoen med brukernavnet «@_Orbit» plutselig ble suspendert og fjernet i romjula skjøt oppmerksomheten fart.

Kontoen hadde en julekalender med ny luke hver dag. Bak hver luke lå personopplysninger - blant annet med kredittkortnummer, bankopplysninger og private bilder - til rundt 1 000 politikere, embetsmenn, kjendiser og journalister.

Tirsdag «punkterte» tysk politi ryktene: Julekalenderen med «innbruddsopplysninger» ble lagd hjemme på gutterommet av en 20 år gammel, tysk student i den lille byen Homberg (Ohm) i delstaten Hessen midt i Tyskland.

Foreldrenes hus

Forbundskansler Angela Merkel og forbundspresident Frank-Walter Steinmeier er blant politikerne som har fått lagt ut private opplysninger etter snoking på innsida av datamuren.

Sjefen selv, Angela Merkel, er blant dem som har sluppet billigst unna med bare mailadresser og brev i embets medfør.

På en pressekonferanse i Wiesbaden opplyste tysk politi at de hadde gått til ransaking og pågripelse av 20-åringen sist søndag hjemme i foreldrenes hus.

Irritert over uttalelser

Politiet holdt tilbake hvordan hackeren har operert for ikke å tirre andre. De nøyde seg med å si at metodene var «sofistikerte» og at 20-åringen har «svært høye datakunnskaper» på tross av at det ikke er faget han studerer.

Politiet innrømmet at han har kommet seg gjennom mange sikkerhetshull, og at avsløringen vil sette fart i arbeidet med datasikkerhet i Tyskland.

Ifølge politiet har han operert på egen hånd ut fra «irritasjon» over hva ofrene for hackerangrepene har uttalt.

Ifølge tyske medier fortalte ikke politiet hva han har irritert seg over.

Uavhengig av et russisk bakteppe, har ryktene gått om politiske motiver bak hackerne.

Ytre høyre slapp unna

Politikerne fra ytre høyre-partiet AfD (Alternativ for Tyskland) er de eneste som ikke har fått blottstilt private detaljer.

Men politiet sa på pressekonferansen at 20-åringen ikke har «noen føringer til Russland eller Kina».

Om hvorfor AfD - tredje største parti i siste valg - ble spart, har politiet trodd på 20-åringens forklaring:

- Det navnet hadde jeg ikke på skjermen.

Og han ble løslatt etter ransaking og avhør fordi han ikke utgjør noen fare for rikets sikkerhet og fordi han skal ha innrømt alt.

Ifølge tyske medier var korrespondanse med en kjent, 19 år gammel tysk hacker ett av sporene som førte politiet til gutterommet i Hessen.

På sosiale medier skal 20-åringen ha figurert også under signaturen «GOd».

De fleste av «gavene» i julekalenderen er hentet ut bak statlige sikkerhetsmurer. Politiet ser nærmere på 60 av hackerangrepene i private datalagre.