Hacket norsk helseregion - PST henlegger saken

Opplysninger om 2,9 millioner nordmenn kan være på avveie, men PST vet ikke hvem som hacket Helse sørøst. Spor tyder på at angrepet var organisert fra Kina.

HENLEGGES: PST-sjef Benedicte Bjørnland orienterte om etterforskingen i dag.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
HENLEGGES: PST-sjef Benedicte Bjørnland orienterte om etterforskingen i dag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 8. januar ble Sykehuspartner, som er en del av Helse sørøst, varslet om at det pågikk unormal aktivitet i datasystemene i regionen.

PST har siden etterforskert dataangrepetet, som de mistenker er gjennomført for å innhente opplysninger for en fremmed stat.

Nå melder PST at de innstiller etterforskningen av datainnbruddet og at saken henlegges på grunn av manglende opplysninger om gjerningspersonen.

Men Dagbladet får bekreftet at etterforskerne har funnet spor som tyder på at dataangrepet mot helseforetaket var organisert fra Kina.

- Kan ha tappet all info

Det er grunn til å frykte at datainntrengerne har klart å kopiere alt de har ønsket av informasjon.

Det kan igjen bety at rundt 3 millioner pasientjournaler er på avveie. Ved å trenge inn i datasystemene til Helse Sør-Øst RHF og Sykehuspartner HF kan inntrengerne også ha fått tilgang til forskningsresultater.

PSTs etterforskning utelukker ikke at hackerne kan ha tappet all informasjon som har vært tilgjengelig på serverne til Helse Sør-Øst RHF og Sykehuspartner, men etterforskningen har ikke klart å fastlå hva som er stjålet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer