Hacket seg inn i Pentagons JSF-program

Kan ha stjålet store mengder data om jagerflyet.

HACKET: Produsenten av flytypen Norge har valgt har blitt utsatt for et omfattende hackerangrep. Stealth-teknologien var ikke nok til å forhindre angrepet. Foto: AFP PHOTO/LOCKHEED MARTIN/Scanpix
HACKET: Produsenten av flytypen Norge har valgt har blitt utsatt for et omfattende hackerangrep. Stealth-teknologien var ikke nok til å forhindre angrepet. Foto: AFP PHOTO/LOCKHEED MARTIN/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hackere har tatt seg inn i Pentagons datanettverk og stjålet store mengder data om jagerflyet Joint Strike Fighter-flyet. USAs forsvarsdepartement sier det ikke er bekymret.


Ifølge The Wall Street Journal har hackerne kopiert flere terabyte med data om jagerflyet, som også Norge vurderer å kjøpe.

En terabyte er 1.000 gigabyte, og store mengder informasjon om jagerflyet er dermed kommet på avveie. Informasjonen kan blant annet brukes til å utvikle effektive våpensystemer til bruk mot flyet, som også er kjent som F-35 Lightning II.


Ubekymret

Men det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon ville tirsdag ikke innrømme at viktig informasjon er kommet på avveie.

- Jeg er ikke oppmerksom på noen spesielle bekymringer, sa Pentagon-talsmann Bryan Whitman.

En talsmann for Lockheed, finansdirektør Bruce Tanner, sier at nyheten om den vellykkede hackingen ikke er riktig.

- Vi mener faktisk at Wall Street Journal tok feil i sin framstilling av vellykkede cyberangrep på F-35-programmet. Jeg har ikke hørt om noe sånt, og etter det vi vet har det aldri vært noe brudd på klassifiserte hemmeligheter, sa han under en telefonkonferanse om selskapet inntekter.

Han innrømmet imidlertid at selskapet stadig utsettes for hackere som forsøker å trenge inn i systemene.


Store konsekvenser

JSF-prosjektet har en prislapp på over 2.000 milliarder kroner, og følgene av datainnbruddet kan derfor bli store.

Kilder i Pentagon forteller til The Wall Street Journal at ukjente også har trengt inn i det amerikanske flyvåpenets datasystemer for trafikkontroll de siste månedene.

Det er ikke kjent hvem som har stått bak de grove datainnbruddene i Pentagon, men kildene retter en anklagende pekefinger mot Kina.

Pentagon konkluderte nylig i en rapport med at Kina er i ferd med å utvikle stadig bedre teknikker for datakrigføring i et forsøk på å kompensere for mangler i landets forsvar.

Kinesiske talsmenn har tidligere avvist anklagene om at det drives organisert datakrigføring mot USA fra Kina.

(NTB)