Hacket seg inn og tømte lærerens bankkonto

Dokumenterer vold og trusler mot lærere på norske skoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En av guttene på Jordal ungdomsskole i Oslo ble tidligere i år presset til å hacke seg inn på en av lærernes bankkontoer. En liten gruppe elever tømte lærerens konto for 17 000 kroner, som hevn for en tidligere episode.

Opplysningene kom fram i forbindelse med dokumentaren «Når læreren blir slått» som ble sendt på TV 2 i går kveld.Nederst i artikkelen kan du lese nettmøtet med læreren, Rune Ek, og rektor Leif Østli. om skolevolden.

Trusler og vold

Bakgrunnen for hacke-historien er at assisterende rektor og lærer Rune Ek oppdaget at en gjeng elever ved skolen hadde stjålet en veske i en kiosk i nærheten.

- Jeg kjente igjen elevene mine på en overvåkningsvideo, og ringte politiet. Det førte til at jeg fikk elevene mot meg, forteller Ek til Dagbladet.no.

Elevene begynte å true Ek etter dette. Det hele kulminerte en ettermiddag han skulle låse skolen. Guttene ventet på ham, og sparket på døren i klasserommet der han var. Da han pekte og ba dem fjerne seg, gikk den ene opp i ansiktet til Ek og sa at han ikke fikk peke på ham:

- Jeg dyttet ham unna, men han tok tak i meg og strammet genseren rundt strupen min, sier Ek.

Læreren og eleven ble stående å holde i hverandre helt til en assistent fikk ringt politiet og jaget de andre guttene ut. Først da slapp eleven taket.

LÆRERNES HVERDAG: Vold og trusler mot lærere på norske skoler er mer vanlig enn det som tidligere har vært kjent. Det kommer fram i dokumentaren «Når læreren blir slått» som sendes på TV 2 i kveld. Alle foto: TV 2
LÆRERNES HVERDAG: Vold og trusler mot lærere på norske skoler er mer vanlig enn det som tidligere har vært kjent. Det kommer fram i dokumentaren «Når læreren blir slått» som sendes på TV 2 i kveld. Alle foto: TV 2 Vis mer

Episoden er politianmeldt og er nå under behandling i rettssystemet.

Fortvilet elev

- Senere fikk vi informasjon fra en datakyndig elev om at noen planla å hacke seg inn på min bankkonto, foreteller Rune Ek.

- I tillegg ble vi fortalt at gjengen planla å robbe isbilmannen, og at de leverte tyvegods til en butikk i nærheten og fikk øl og sigaretter i bytte, forteller Ek.

En uke senere ringte banken og fortalte at Eks kones bankkonto var blitt tappet i flere omganger for i alt 17 000 kroner. En uke etter dette ble isbilmannen slått ned.

Hacke-episoden blir fremdeles etterforsket av banken.

- Tøffe tak

- Det er bare tragisk at ungdommer går til angrep og driver kriminalitet på den måten, sier Rune Ek til Dagbladet.no.

- Disse ungdommene er veldig skadet, mener han.

Ek forteller at det er veldig mange ressurssterke elever på Jordal skole, men også noen av de aller fattigste i byen.

- Jeg har vært på hjemmebesøk hos elever og måttet kaste sokkene jeg hadde på meg etterpå, forteller Ek.

Ek har arbeidet med denne typen ungdom i 20 år og blir ikke skremt av tøffe episoder. Jordal skole har de begynt med klarere grensesetting, og opplever nå en bedring i det tidligere belastede miljøet på skolen.

Barneranere, narkotikaomsetning og dårlig miljø har tidligere preget omtalen av Oslo-skolen.

- Tør ikke si fra.

Også rektor ved Jordal skole, Leif Østli, har opplevd trusler og vold fra elever på skolen:

- Det er Rune Ek og jeg som tar de vanskeligste konfrontasjonene, og setter grenser der det trengs mest. Dermed er det vi som får oppleve de tøffeste takene, sier Østli til Dagbladet.no.

Han sier at de takler sånne ting der og da når det skjer.

- Sånne episoder skjer over hele landet. jeg kjenner til tilfeller av narkotikasalg, jenter som selger seksuelle tjenester i skoletiden og vold på andre skoler. Det er bare det at ingen forteller om det. De vil ikke stille skolen i et dårlig lys. Jeg tror vi må få slike episoder frem i lyset, bare da kan vi gjøre noe med det, sier rektoren.

Han mener at felles for ungdommene som gjør sånne ting er manglende omsorg:

- Disse barna har ingen som får dem opp om morgenen, gir dem mat eller følger dem opp. De blir oppdradd av jevnaldrende, eller litt eldre ungdommer. Dermed blir de lett dratt inn i belastede miljøer, sier Østli.

Ny klasse.

Jordal skole har nå startet et nytt tilbud for elevene som trenger mer oppfølging. Ungdommene får mat på skolen, og blir hentet hjemme dersom de ikke møter opp. Skolen forsøker å gi ungdommene en annen type omsorg enn det som er vanlig, og samarbeider med barnevernet og politiet om spesialtilbudet.

- Vi har turt å face problemene, sier Østli.

- Den største feilen vi gjør er å snu ryggen til, mener Rune Ek.

IKKE SKREMT: Assisterende rektor Rune Ek ved Jordal skole ble utsatt for datakriminalitet, vold og trusler. Selv mener han elevene som gjør sånne ting er skadet og trenger mer oppfølging.
MÅ FREM I LYSET: - Jeg kjenner til mange tilfeller av vold og kriminalitet på norske skoler. Det er bare det at ingen forteller om det. Vi må tørre å face problemene, mener rektor ved Jordal skole, Leif Østli. Foto: TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer