OPPRØRT: Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier det ikke finnes noen aktverdig grunn for å publisere Hemmelig.com-databasen. Foto: Tore Meek / SCANPIX
OPPRØRT: Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier det ikke finnes noen aktverdig grunn for å publisere Hemmelig.com-databasen. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer

- Hacking av sexnettsted er helt forkastelig

Datatilsynet er opprørt etter at hackere har publisert privat sexdatabase på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26 000 brukere av sex-nettstedet Hemmelig.com ligger nå åpent tilgjengelig på nettet, etter at hackere har tatt seg inn i og publisert brukerdatabasen til nettstedet.

I natt og i morgentimene er Dagbladet blitt kontaktet av flere som hevder databasen ligger publisert på nettet. Tipserne lenker til flere fildelingsnettsteder, der filer som skal være Hemmelig.com-databasen ligger til gratis nedlasting.

Datatilsynet er krystallklare på at hackingen er et lovbrudd.

- Det hackerne har gjort er å bryte seg inn og hente ut data. Det er datainnbrudd, og det reguleres av straffeloven, sier informasjonsdirektør Ove Skåra til Dagbladet.

Krenkes - Det å publisere og mangfoldiggjøre dette materialet rammes av personopplysningsloven, og krenker privatlivets fred, sier Skåra.

Skåra påpeker at de fleste som bruker Hemmelig.com og lignende sider er vanlige folk som søker kontakt med andre mennesker. Dette er mennesker som selv ikke har brutt loven, og nå blir hengt ut i den aller mest private av sammenhenger.

- De vil tilfredsstille sosiale og alle behov, og det er ingenting galt med det, sier Skåra.

- Dette er grusomt for de som skal gå jula i møte og vite at deres navn og private kommunikasjon skal sees av andre. Hackerne oppnår ingen samfunnsinteresse med å henge folks privatliv ut på denne måten. Det er helt forkastelig, slår informasjonsdirektøren fast.

Ikke trygt Skåra sier dette er et signal til andre nettbrukere om at sider som tilbyr anonymitet og helt privat kommunikasjon ikke er mulige å stole på.

- Man er ikke anonym på nett, slår Skåra fast.

Dagbladet avslørte i forrige uke hvordan det norske nettstedet Hemmelig.com er en av landets største markedsplasser for sexkjøpere og prostituerte. Blant 26 000 brukerkontoer fant Dagbladet politikere, kjente artister, styrtrike bedriftsledere, toppidrettsfolk og medieansatte.

Eierne av Hemmelig.com hevder at de prøver hardt å unngå formidling av prostitusjon, men vedgår at trafikken økte kraftig etter at sexkjøploven kom.