<strong>OPPDAGET HACKERE:</strong> - Noe var feil, og jeg kontaktet IT-avdelingen på Stortinget for å høre hva det var, sier Emilie Enger Mehl (Sp) om hacker-angrepet hun opplevde for omkring ei uke siden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OPPDAGET HACKERE: - Noe var feil, og jeg kontaktet IT-avdelingen på Stortinget for å høre hva det var, sier Emilie Enger Mehl (Sp) om hacker-angrepet hun opplevde for omkring ei uke siden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Hackingen ikke målrettet mot meg

I motsetning til andre på Stortinget oppdaget Emilie Enger Mehl (Sp) angrepet før hackerne fikk ut informasjon.

Publisert

Emilie Enger Mehl (Sp) kan puste lettet ut etter at hacker-alarmen gikk på Stortinget i dag.

I motsetning til angrepene mot flere andre stortingsrepresentanter skal ikke angrepet mot Mehl ha ført til at de greide å få ut informasjon.

Men ikke fordi de ikke prøvde.

- Jeg oppdaget at noen forsøkte å hacke meg i forrige uke. Men de har ikke lyktes i å komme inn på min konto, sier hun til Dagbladet.

ALVORLIG: Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at de står overfor et stadig mer krevende trusselbilde når det gjelder IT-sikkerhet. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Noe var feil

Slik TV2 meldte tidligere i kveld, oppdaget Mehl for cirka ei uke siden at sikkerhetssystemet slo inn, og forsto at det var et dataangrep. Dette var omtrent samtidig med at Stortinget ble klar over uregelmessigheter.

Mehl har ikke lyst til å gi noen detaljer om hvordan hun oppdaget hackerforsøket, for ikke å avsløre Stortingets sikkerhetsrutiner.

Det hun likevel sier, er dette:

- Noe var feil, og jeg kontaktet IT-avdelingen på Stortinget for å høre hva det var, og jeg følte meg ivaretatt av dem.

Først i dag tirsdag fikk hun vite at også andre på Stortinget har blitt angrepet av hackere, og at hackerne overfor noen har hatt hellet med seg.

- Ikke målrettet mot meg

- Jeg opplever det som ubehagelig. Samtidig er datatrusler noe som Stortinget og andre steder med kritisk informasjon blir utsatt for hele tida. Men det er ubehagelig å vite at noen har lykkes med å hente ut informasjon, og det er noe som jeg ser på som veldig alvorlig, sier hun til Dagbladet.

Selv om hun sitter i Justiskomiteen, og jobber mye med spørsmål om datasikkerhet, tror hun ikke hackerne har gått spesifikt etter henne.

- Jeg har ikke noe grunnlag for å si at det har vært målrettet mot meg, sier hun.

- Hva kan hackerne ha vært ute etter?

- Alle organisasjoner som har en viktig funksjon kan være sårbare for innbrudd, og jeg vil ikke spekulere i hvem som har gjort det og hvorfor. IT-angrep er egentlig ikke uvanlig, og i mitt tilfelle fungerte sikkerheten, så de har ikke lyktes i å hente ut informasjon fra meg etter det jeg vet. Det er den beskjeden jeg har fått fra Stortinget, sier hun.

Angrep Spotify

Også tidligere har Mehl blitt utsatt for hacker-angrep, men da mot sin private Facebook- og Spotify-konto.

- Jeg oppdaget at noen brukte spotify-kontoen min. Jeg hørte på musikk, og så begynte noen å spille annen musikk, og så byttet jeg tilbake til det jeg selv hørte på. Og så fant jeg ut at noen var logget inn på min Spotify-konto som var knyttet til Facebook, sier hun, og forteller at hun da fikk Spotify til å ordne opp i det.

Hun tror ikke at det var fordi angrepet den gangen har gjort henne årvåken, at hun oppdaget angrepet mot epost-kontoen på Stortinget.

- Nei, men jeg sitter i justiskomiteen, og vi jobber mye med datatrusler og IT, som er en stor del av dagens trusselbilde ifølge PST. Når jeg oppdager noe som ikke er som det skal på min e-post eller andre steder, er det noe jeg er oppmerksom på. Dataangrep foregår hele tida, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer