Hacktivistenes krig

Mer enn 1000 nettsteder er overtatt av hackere som bruker nettet som arena i kampen mot krigen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge datasikkerhetsfirmaet F-Secure har mer enn 1000 nettsteder blitt hacket som en direkte følge av krigen i Irak. Mange av hackerne har overtatt nettstedene og lagt ut anti-USA eller anti-Irak beskjeder i stedet for det opprinnelige innholdet.

Av nettsteder som har fått føle angrepene er blant annet det nasjonale landbruksforskningssenteret i USA og den amerikanske marinen, skriver BBC.

Politisk motivert hacking kalles hacktivisme og er egentlig ikke noe nytt. Men i forkant av krigen i Irak har hacktivistene blitt mer og mer aktive.

- Tidligere lå prestisjen i hackerangrepene å bryte seg inn på beskyttede nettsteder for dermed å bevise at man var den beste hackeren. Nå virker det som om hackerne bruker nettet til å spre budskapene sine. Flesteparten av angrepene har hatt fredsbudskap, og det er uvanlig, sier sjefen for F-Secure, John Halloway til BBC.

Mange områder

Mange av hacktivistene proklamerer at angrepene er starten på en ny æra i krigføring. Tidligere har israelske nettsteder vært gjenstand for mange av angrepene. Halloway mener ekstreme islamistiske grupper står bak.

For eksempel ble mange nettsteder i sørøst-Asia overtatt av hackere i dagene etter Bali-bomben. Disse hackerne befant seg hovedsaklig i Indonesia og Malaysia og støttet opp om terroren på Bali.

Nå har også patriotiske amerikanere for alvor begynt å hacke nettsteder for å uttrykke sin støtte til Bush-administrasjonens krigføring.

Ingen stor skade

Så langt har hacktivistene brutt seg inn på nettsteder med forholdsvis liten trafikk. Derfor har skadeomfanget av angrepene vært forholdsvis lite. Men Halloway i F-Secure tror at vi bare har sett begynnelsen på hacktivismen.

- Når konflikten i Irak intensiveres, vil flere og flere sofistikerte hackere involvere seg. Da kan blant andre sensitive amerikanske militære nettsteder bli overtatt, sier han.

HACKTIVISME: Krigsforkjempere og motstandere tar over nettsteder for å lufte sine syn på tingenes tilstand.