Hadde 500 000 i sekken på flyet

Siktet baptistpastor sier at pengene gikk til nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pastor siktet for tsunami-underslag

For to dager siden ble pastoren i Tamilsk Baptistsamfunn hentet inn til avhør av politiet etter at fem medlemmer i baptistmenigheten anmeldte ham. Menighetsmedlemmene forlangte å se regnskap og få forklaring på store uttak som ble gjort fra menighetens nødhjelpskonto i slutten av januar.

På kontoen sto det penger som var kommet inn for å hjelpe ofrene etter katastrofen som rammet Asia andre juledag.

I januar tok pastoren ut mer enn en halv million kroner i kontanter. Han skal ikke ha hatt tillatelse fra menigheten til å ta ut pengene.

Baptistsamfunnet støtter pastor

I går ble pastoren varetektsfengslet for to dager og kan dermed bli løslatt allerede i morgen. Han har forklart at han puttet mer enn 500 000 kroner i kontanter i en sekk og satte seg på flyet til Sri Lanka for å drive nødhjelp.

Pastoren i Tamilsk Baptistsamfunn får støtte av Det Norske Baptistsamfunn, skriver Vårt Land. Det Norske Baptistsamfunn er øverste organ for baptistmenighetene i Norge og sier at de hele tida har vært informert om pengebruken.

- Vi mener vi har fått en grei redegjørelse for hvordan disse pengene er brukt, sier informasjonsleder Roger Dahl til Vårt Land.

BARN: Mange barn på Sri Lanka er rammet etter tsunamien. Baptistpastoren sier at pengene som er tatt ut av konto, er brukt på nødhjelp og på et barnehjem. Foto: SCANPIX
BARN: Mange barn på Sri Lanka er rammet etter tsunamien. Baptistpastoren sier at pengene som er tatt ut av konto, er brukt på nødhjelp og på et barnehjem. Foto: SCANPIX Vis mer

Pastoren skal ha levert regnskap som viser at to tredjedeler av summen han hadde med seg, gikk til nødhjelp. Resten skal være brukt på et barnehjem.

Menigheten ikke orientert

Ifølge Aftenposten står det også penger på en konto på Sri Lanka.

Dahl har ingen forklaring på hvorfor medlemmene i den lokale menigheten ikke ble orientert om pengebruken. Pastoren selv sier til Aftenposten at de som har anmeldt ham, lyver og driver med intern maktkamp.

- Han har ikke gjort noe galt, men forsøkt å hjelpe et hav av mennesker på Sri Lanka, sier pastorens forsvarer Jan Magne Birkeland til Aftenposten.

Menighetsmedlemmene som har anmeldt pastoren, reagerer med undring på forklaringen. De mener at pastoren ikke hadde tillatelse til å ta ut de store summene.

Til Aftenposten sier de at det er underlig at baptistsamfunnet sentralt var varslet om pengebruken, mens menigheten som eier pengene, ikke fikk vite hva pengene hadde blitt brukt til.