- Hadde aldri hørt om SDU

Storberget visste at nordmenn jobbet for USAs ambassade.

FORKLARTE SEG: Justiminister Knut Storberget stilte i åpen høring i Stortingets justiskomite i dag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FORKLARTE SEG: Justiminister Knut Storberget stilte i åpen høring i Stortingets justiskomite i dag. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) sitter nå og forklarer seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè.

- Jeg kjente ikke til begrepet SDU og kjente ikke til at de hadde lokalitet utenfor ambassadens område, svarte han på spørsmål fra komitèleder Per Sandberg.

SDU står for Surveilance Detection Unit og er betegnelsen på den gruppen ved USAs ambassade som holdt til i Handelsbygningen rett over gata for ambassaden. Gruppen registrerte og overvåket norske personer både like utenfor ambassaden og ved politiske demonstrasjoner.

Ny jobb

Et helt sentralt spørsmål i etterspillet etter TV2s avsløring av overvåkingen er hva forskjellige mydigheter kjente til.
 
Justisministeren sa i høringen at han var kjent med at tidligere polititjenestemenn hadde fått seg jobb hos amerikanerne.

- Jeg var kjent med at det var ansatt tidligere politifolk på ambassaden for å ivareta sikkerhet, slik er det bare.

De andre som møter i høringen er utenriksminister Jonas Gahr Støre, tidligere justisminister Odd Einar Dørum, politidirektør Ingelin Killengren, PST-sjef Janne Kristiansen og politimester i Oslo Arnstein Gjengedal.