Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde aldri i verden latt sønnen min leke alene her

Addisu Lemma (37) synes ikke det trygt i hovedstaden.

- IKKE TRYGT: Addisu Lemma (37) har bodd i studenthuset i to år, sammen med kona og sønnen Milkae (2). Han mener det ikke er trygt å la barna være ute alene. Foto: Therese Doksheim / DAGBLADET
- IKKE TRYGT: Addisu Lemma (37) har bodd i studenthuset i to år, sammen med kona og sønnen Milkae (2). Han mener det ikke er trygt å la barna være ute alene. Foto: Therese Doksheim / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Studenter med barn på Tøyen synes det er for mye kriminalitet til å la barna leke alene, selv i områdene som skal være tilrettelagt for familier.

Utenfor Enerhaugen studenthus, som på kort tid har opplevd to innbrudd, er et lekeområde for barn. En av foreldrene Dagbladet møter ved studenthuset, ville derimot aldri latt sønnen leke der alene.

- Nei, aldri i verden, jeg slipper ham aldri ut her alene, sier Addisu Lemma (37) om sønnen Milkae (2).

- Ikke trygt - Det er ikke en trygg plass, det sitter alltid folk her ute og røyker marijuana eller drikker, sier han.

Han har, i likhet med de andre beboerne i blokka, blitt varslet om innbruddet i fjerde etasje, hos Nina Hovland Moronski (32).

Hun så ingen annen utvei enn å flykte over til naboens balkong, hvor hun oppholdt seg mens tyvene tok PC og lader.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende selv her, men har hørt at andre har hatt uvedkommende på besøk. Det er ikke hyggelig når det sitter en gjeng av folk utenfor døra når man kommer hjem, sier Lemma, som bor der med sønnen og kona.

Blokka i Jens Bjelkes vei er én av hundre som studentsamskipnaden disponerer. Nesten 10 000 studenter bor i SiO-blokker, fordelt på 8 000 boliger.

- Politikerne driter i området Dagbladet møter Moronski igjen, som ble utsatt for innbrudd for ni dager siden. Hun ønsker ikke å trekke en sammenheng mellom innbruddene og de som oppholder seg på utsiden av blokka på kveld- og natterstid.

- Men Tøyen er et underprioritert område når det gjelder steder ungdom kan være. Jeg tror ikke det har noen sammenheng, men tenker heller at Tøyen generelt sett er et sted som politikere driter litt i, sier Moronski.

Også direktøren i SiO bolig, Trond Bakke, er kjent med problematikken.

- At noen oppholder seg i området for å selge og kjøpe dop, er helt uakseptabelt. Vi er i jevnlig kontakt med politiet, og tipser dem når vi hører om slikt. Det blir deres oppgave å rydde opp i det. Selvfølgelig er det helt uakseptabelt at sånt skjer der barn bor og vokser opp, sier han.

- 27 millioner på nye låser I går skrev Dagbladet at studentsamskipnaden fra neste år av håper på å få skiftet ut alle låser i SiO-boligene. I tillegg vil de innføre en helt ny vakt- og sikkerhetsenhet. Prislappen er høy.

- Vi har foreslått at 27 millioner kroner settes av til utskifting av alle låsene, sier Bakke til Dagbladet.

Dersom SIO setter av de 27 millionene til sikkerhetsenheten vil alle 10 000 få elektroniske nøkkelkort.

- ALDRI ALENE: Det er ni dager siden Moronski (t.v.) ble utsatt for innbrudd mens hun var hjemme, midt på dagen. Til alt hell var ikke datteren (8) hjemme. Nabo Addisu Lemma (37), sammen med sønnen Milkae (2) ville aldri latt barn leke alene her. Foto: Therese Doksheim / DAGBLADET
- ALDRI ALENE: Det er ni dager siden Moronski (t.v.) ble utsatt for innbrudd mens hun var hjemme, midt på dagen. Til alt hell var ikke datteren (8) hjemme. Nabo Addisu Lemma (37), sammen med sønnen Milkae (2) ville aldri latt barn leke alene her. Foto: Therese Doksheim / DAGBLADET Vis mer

- Det er et prosjekt som kommer til å ta flere år, men vi har planer om å skifte ut alle tradisjonelle nøkler med elektroniske nøkkelkort - som ikke kan kopieres, sier Bakke.

- Aldri helt trygg i Oslo Per i dag har de fleste SiO-bygg elektroniske adgangskort inn til hoved- og fellesdører. Nå vil de bytte ut alle nøklene inn til private leiligheter.

Heidi Wintervold (23) bor på Iladalen studenthus i Oslo. Der har alle beboerne elektroniske inngangskort til fellesdører, men vanlige nøkler inn til leilighetene.

- Jeg føler meg aldri helt trygg i Oslo, sier hun. - Jeg har aldri opplevd noe ekkelt her, men det er aldri morsomt å gå rundt alene i området. Det synes jeg ikke det er noe sted i Oslo, sier hun.

- Sett nærmere på det SiO kommer nå også til å ansatte en person som utelukkende skal jobbe med sikkerheten ved studentboligene.

- Vi kommer til å ansatte en vakt- og sikkerhetssjef, og opptrappe sikkerheten på de tidene når vi vanligvis ikke har like stor tilstedeværelse, som på kvelder og netter, sier bolig-direktør Bakke.

Han sier budsjettforslaget lenge har vært i planene.

- Men vi har selvfølgelig sett nærmere på dette etter at dere begynte å stille oss spørsmål. Vi ønsker at alle som kommer til Oslo for å studere, skal vite at de har trygge og ordnede boligforhold.

HAR ELEKTRONISK KORT: Heidi Wintervold (23) bor på Iladalen studenthus i Oslo. Hun synes det er ekkelt at også studenthus utsettes for innbrudd. - Jeg føler meg aldri helt trygg i Oslo, sier hun. Foto: Therese Doksheim / DAGBLADET
HAR ELEKTRONISK KORT: Heidi Wintervold (23) bor på Iladalen studenthus i Oslo. Hun synes det er ekkelt at også studenthus utsettes for innbrudd. - Jeg føler meg aldri helt trygg i Oslo, sier hun. Foto: Therese Doksheim / DAGBLADET Vis mer
BRØT SEG INN: Tyvene som tok seg inn hos ettbarnsmoren Nina Hovland Moronski, fikk av hele dørhåndtaket. SiO har nå vært på befaring i blokka, og har nå begynt planleggingen av å gi alle beboerne nye, elektroniske låser. Prislappen er på 27 millioner. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRØT SEG INN: Tyvene som tok seg inn hos ettbarnsmoren Nina Hovland Moronski, fikk av hele dørhåndtaket. SiO har nå vært på befaring i blokka, og har nå begynt planleggingen av å gi alle beboerne nye, elektroniske låser. Prislappen er på 27 millioner. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media