- Hadde aldri skjedd med to menn

LO-veteran Rolf Utgård mener en ekstern gransking av Yssen-saken vil være galskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det beste er om Gerd-Liv Valla kan komme hjem og ta de nødvendige grep for å rydde opp i LO og får satt politikk på dagsordenen. I øyeblikket er situasjonen ute av kontroll. Lekkasjene fra en gransking som skulle sikre

anonymitet, viser jo at verken LO-ledelsen eller granskingsutvalget har kontroll over situasjonen, sier Utgård til Dagbladet.no.

Rolf Utgård er mangeårig konserntillitsvalgt i Kværner og en sentral aktør i LO-systemet i mange år. Nå er han selvstendig rådgiver for bedrifter og fagbevegelse. Han bekrefter at han de siste ukene har gitt råd til folk i LO-ledelsen og i forbundene.

- Mistet regien

Han mener LO-ledelsen ble paralysert og satt ut av det voldsomme mediekjøret i starten og ikke helt skjønte hva de satte i gang.

- Det var galskap og helt feil å iverksette ekstern gransking, men de ble vel presset av mediekjøret og vedtok gransking for å få et pusterom. Men dermed ga de fra seg regien. Å hyre inn tre jurister utenfra med åpent mandat, som med all respekt ikke har mulighet til å forstå kulturen i LO, er å be om bråk, sier han.

- Bare blåbær

Utgård viser til at LO tradisjonelt er en kamporganisasjon bygd på lojalitet, kommandolinjer og tillit, rollen som bedrift har LO ikke tatt godt nok inn over seg.

TAR BLADET FRA MUNNEN: Rolf Utgård, her fra kampen om Kværner i 2001. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
TAR BLADET FRA MUNNEN: Rolf Utgård, her fra kampen om Kværner i 2001. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

- Hvis Gerd-Liv har opptrådt bøllete og behandlet folk dårlig, må hun be om forsoning. Men for meg virker dette på mange måter som blåbær i forhold til de slagene jeg har opplevd i næringslivet. Jeg har sett langt «blodigere» slag blant gutta i næringslivet i kamp om makt, posisjoner og penger.

- Her er det snakk om to damer i toppen av LO, da blir det plutselig forferdelig dramatisk. Jeg har hørt utskjelling og sett folk blitt frosset ut og kastet fra jobbene. Hvis man hadde satt inn eksterne granskere på toppen i næringslivet, ville man fått fram litt av hvert. Det ville man også om man hadde gått inn i de fleste bedrifter.

Rolf Utgård mener det er umulig å holde granskingsrapporten hemmelig.

- LO-ledelsen må face denne saken. Derfor ville det beste for LO vært om Valla selv tok tak i situasjonen og rydder opp, sier Utgård.

LO-granskingen ble tema også på LO-sekretariatsmøtet i går. Flere forbundsledere er fortvilet over den uholdbare situasjonen. Granskingskommisjonen skal komme med sin rapport før sekretariatsmøtet 5. mars.

DEN GANG DA: Gerd-Liv Valla og hennes internasjonale sekretær Ingunn Yssen på flyplassen i Zürich i januar 2004.