RANET: Her ved Birkelunden på Grünerløkka ble Rune Stang ranet. - Jeg er ikke redd for å gå i byen, og prøver å ikke ta det for tungt. Jeg ser at mange får det tøft etter en sånn episode, og det skjønner jeg. Man tror aldri man skal bli utsatt for noe sånt, sier han. Foto: Geir Barstein
RANET: Her ved Birkelunden på Grünerløkka ble Rune Stang ranet. - Jeg er ikke redd for å gå i byen, og prøver å ikke ta det for tungt. Jeg ser at mange får det tøft etter en sånn episode, og det skjønner jeg. Man tror aldri man skal bli utsatt for noe sånt, sier han. Foto: Geir BarsteinVis mer

- Hadde aldri trodd det skulle skje meg

Rune Stang ble truet og ranet på åpen gate i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste to månedene har det vært over 60 ran i Oslo.

Ransbølgen har vekt stor oppmerksomhet, og bare denne helga har det vært over ti ranssaker i hovedstaden.

Rune Stang opplevde 10. august å bli ranet og truet med kniv og pistol på åpen gate på Grünerløkka i Oslo.

- Det er ikke snakk om at jeg lar kjæresten min gå aleine om kvelden nå, sier Stang.

Oppe i retten I går var saken oppe i Oslo tingrett. En 27 år gammel mann står tiltalt for 13 tyverier, både fra butikker og personer, samt besittelse og bruk av narkotika.

For Rune Stang og en kamerat ble det noe helt annet enn en hyggelig tur hjem fra byen rundt klokka 8 på morgenen lørdag 10. august. Stang ble frastjålet sin mobiltelefon, en Iphone 5, av den tiltalte mannen.

- Han spurte om å låne telefonen min, fordi hans egen var tom for batteri. De var to stykker og gikk sammen med oss oppover Grünerløkka. Etter å ha spurt gjentatte ganger om å få telefonen tilbake, truet han med at han hadde kniv.  Jeg fikk tak i jakka hans, men der var ikke telefonen. Da begynte han å leite etter mursteiner eller jernstenger, og jeg løp til nærmeste kiosk for å ringe politiet, forteller Stang.

Det var to menn som gikk sammen Stang og kameraten, og Stang anslår at de gikk ved siden av tiltalte og en kamerat i omtrent en halvtime.

- Jeg hadde ikke noen grunn til å ikke låne ham mobilen min, for jeg så at batteriet hans var tomt. I ettertid ser jeg at det var litt naivt, men jeg har bodd her så lenge og gått opp og ned den veien så mye at jeg ikke hadde trodd dette skulle skje, sier han.

Da gjerningsmannen hadde løpt vekk, kom Stang seg til nærmeste kiosk og ringte politiet. Politiet og den fornærmede fikk raskt tak i mannen og Stang fikk mobilen sin tilbake.

Trua med å drepe - Det var en veldig ubehagelig opplevelse, og man vet jo aldri hva folk kan finne på i en sånn situasjon. Han truet både med kniv og pistol og sa han hadde det på innerlomma, han trua med å drepe både meg og kameraten min. Det gjør situasjonen så uberegnlig der og da, sier han.

- Jeg har ikke latt det gå alt for mye inn på meg, men da jeg så alle som vitnet i de mange sakene mot tiltalte i dag, så tenkte jeg at det må oppleves ganske jævlig for mange. Man kan gå og være redd og føle seg utrygg, sier Stang.

Han forteller at politiet gjorde en god innsats med å fakke tyven, og skaffe til veie telefonen igjen. Samtidig er han glad for at det ikke endte i konfrontasjon med tyven.

- Jeg var veldig oppjaga da jeg ringte politiet, men er veldig glad for at det endte som det gjorde. Folk kan plutselig slå hverandre i hjel i en sånn situasjon i sinne og frustrasjon.

Selv håper han det blir tatt grep for å stoppe ranene.

- Jeg tror ikke det er spesielt mye ran nå for tida, men det er mye oppmerksomhet rundt det som er viktig. Forhåpentligvis vil også politiet ha fokus på det framover. Jeg tror lovverket må endres i tillegg til mer politi i gatene. Norge et paradis for kriminelle som raner, stjeler og voldtar. De kan voldta og stjele opptil flere ganger og likevel gå fri etter kort tid. Det er en skam og jeg tror folk begynner å bli lei, mener Stang.