Hadde arsenal av våpen

Ola Pedersen (64), som er siktet for drapet på sin samboer og hennes datter i Borge, var lidenskapelig opptatt av våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Natt til onsdag brukte den siktede Ola Pedersen et av sine våpen til å drepe sin samboer Inger Marie Elisabeth Kjølsund (54) og hennes datter Simona Johansen Kjølsund (21). I familien har det over tid vært kjent at mannen er svært opptatt av våpen.

-  Han har vært opptatt av skytevåpen så lenge jeg har kjent ham. Han snakket om det hele tida og var veldig stolt av samlingen sin. Men så vidt jeg vet har han ikke drevet aktivt med skyting de siste åra, sier en person som står familien nær.

Dagbladet får bekreftet fra politiet at drapsvåpenet er en revolver.

Ola Pedersen fikk våpentillatelse i 1972, og kjøpte sitt første våpen i 1975. Han hadde et europeisk våpenpass med tillatelse til å eie sine sju registrerte våpen og er medlem av et skytterlag.

Først i 1997 kjøpte han sitt andre våpen, en pumpehagle av typen Remington, kaliber 12. De neste seks åra gikk han i anskaffelse av fem nye våpen, deriblant en Smith & Wesson revolver, kaliber 357, og en Colt 38 revolver.

Pedersen skal ha oppbevart våpen i feriehuset til den drepte samboeren i Santa Palo i Spania, der de to ofte ferierte sammen. En bekjent beskriver flere underlige episoder med siktede i Spania.

Fryktet for sitt liv

-  Jeg vet at han hadde et våpen tilgjengelig i feriehuset. Han fortalte meg ved flere anledninger at han kunne komme til meg dersom jeg følte meg truet. Han spurte meg også om jeg var interessert i å kjøpe meg et våpen som beskyttelse, sier den bekjente til Dagbladet.

 ÅSTEDET: Politi og kriminalteknikere utenfor huset i Borge i Fredrikstad. Foto: Jon Terje Pedersen
ÅSTEDET: Politi og kriminalteknikere utenfor huset i Borge i Fredrikstad. Foto: Jon Terje Pedersen Vis mer

Våpenet i feriehuset er ikke registrert av norsk politi. Mannen forteller at han fryktet siktedes omgangskrets på stedet, og skal ha opplevd en episode som involverte en tredjeperson. Hendelsen skal ha funnet sted i feriehuset.

-  Det eneste jeg vil si er at jeg fryktet for mitt liv, sier mannen.

De av siktedes venner i Fredrikstad-distriktet som Dagbladet har vært i kontakt med, har ikke visst om hans våpeninteresse.

-  Jeg har aldri hørt noe om våpeninteressen hans. Det kommer som en stor overraskelse, sier en nær venn.

-  Jeg skjønner ingen ting. Jeg har bare positive ord å si om ham, og han behandlet meg alltid godt, sier Kai Jarild, som jobbet sammen med siktede i 14 år.

Fikk tilbake våpen

Våpentillatelsen til Ola Pedersen ble vurdert etter at han ble anmeldt for trusler i 1998. Da ble våpnene hans rutinemessig beslaglagt. Men saken ble henlagt, og han fikk tilbake to håndvåpen - til tross for at han beskrev et liv med piller, rus og depresjoner i Fredrikstad tingrett.

-  Etter mitt syn er det ikke gjort noen feilvurdering fra politiets side i forhold til mannens våpentillatelse. Men vi skal evaluere dette etter at denne saken er ferdigbehandlet, sier politiadvokat ved Fredrikstad politikammer, Arild Eikaas til Dagbladet.

Ifølge privatetterforsker Leif A. Lier er det ikke uvanlig at personer som ikke lenger er aktive skyttere anskaffer seg våpen.

-  For det første er det ingen kontroller på dette. Har man først fått tillatelse, kan man fortsette å kjøpe våpen. Av de våpnene som siktede eier er nok Smith & Wesson 357 den kraftigste, sier Leif A. Lier. Den siktede 64-åringen overdro på 80-tallet sin plastbedrift til familiemedlemmer. Siktede var fra 1967 til 1978 leder for bedriften. Tidlig på 80-tallet ble mannens eierinteresser overdratt til familiemedlemmer. Hans konkurser privat og i selskap på 90-tallet har ikke noe med familien å gjøre.

LIKNER COLT\'EN: Smith & Wesson, kaliber 357.
SAMLEVÅPEN: New Model Army, kaliber 44.
KRAFTIG REVOLVER: Colt, kaliber 38.
SIKTEDE: Ola Pedersen drepte sin samboer og hennes datter med en revolver.