Donald Trump

- Hadde atomhemmeligheter

FBI skal blant annet ha funnet dokumenter om andre lands atomvåpenkapasitet da de ransaket ekspresident Donald Trumps hjem Mar-a-Lago i august, ifølge Washington Post.

TRØBBEL: FBI skal ha funnet særdeles sensitive dokumenter hjemme hos USAs ekspresident, Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN / AFP
TRØBBEL: FBI skal ha funnet særdeles sensitive dokumenter hjemme hos USAs ekspresident, Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Noen av graderte dokumentene, som ble funnet i hjemmet og den private klubben til Trump, skal ha vært så sensitive at bare presidenten, regjeringsmedlemmer eller medarbeidere nært regjeringsnivå hadde tilgang til dem, skriver Washington Post.

Et dokument som beskrev et annet lands militære forsvar og atomvåpenkapasitet var blant dokumentene FBI-agentene fant, ifølge avisas anonyme kilder.

18 måneder

USAs forrige president er i hardt vær etter at FBI gikk til ransaking av Mar-a-Lago i august og fant graderte dokumenter 18 måneder etter at han gikk av.

FOLKEMØTE: Dagbladet er på plass i Pennsylvania og sjekker stemningen i forkant av Trump-rally. Reporter i USA: Vegard Kvaale. Video: Johannes Berg Vis mer

Noen av dokumentene er ifølge Washington Post så sensitive at svært få i det amerikanske regjeringsapparatet har tilgang til dem, og det holder ikke med en «topp hemmelig»-sikkerhetsklarering.

Noen slike dokumentene er det bare noen titall personer som har kjennskap til, og det er svært strenge regler for hvordan slike dokumenter faktisk skal oppbevares. Et usikret rom i en privat klubb med mange medlemmer tilfredsstiller åpenbart ikke disse reglene.

Amerikanske myndigheter har forsøkt i månedsvis å få tilbake disse dokumentene fra Trump. Så langt i år har FBI funnet mer enn 300 graderte dokumenter i ekspresidentens hjem. 184 av dokumentene kom i 15 bokser, som ble sendt til Nasjonalarkivet i januar. Ytterligere 38 ble overlevert av Trumps advokat i juni. Under ransakingen 8. august beslagla FBI mer enn 100 ytterligere dokumenter.

Informasjonen om atomvåpen skal ha dukket opp i dokumentene funnet under ransakingen.

Gjennomgang

Kontoret til USAs direktør for nasjonal etterretning gjennomfører nå en vurderinga av hvor stor skade som kan ha skjedd da dokumentene ble fjernet fra myndighetenes varetekt.

Samtidig har Trump fått medhold i at det skal oppnevnes en uavhengig rettsperson (Special Master) til å gå gjennom det beslaglagte materialet.

Selv har ikke Trump gitt noen forklaring på hvorfor han hadde dokumentene hjemme hos seg. Men han har kommet med mange anklager om at han er utsatt for en politisk heksejakt fra et korrupt FBI. Han har også tidligere hevdet at dokumentene kunne være plantet av det føderale politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer