Hadde avlyttet Reid

Britisk etterretning avlyttet skobomberen Richard Reid. Men de britiske agentene skjønte ikke betydningen av det de hørte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skobombemannen Richard Reid, alias Tariq Raja, prøvde å sprenge Flight 63 og alle medpassasjerene sine i lufta. Passasjerene som overmannet ham, forsto knapt at det var alvor før det hele var over. Mange trodde at mannen bare kom med tomme trusler i lufta da han ropte at han hadde en bombe.

Reiste med kjent terrorist

Men Reid er mer: Den engelske avisa

The Observer

skriver at Reid har vært på reise sammen med Zacarias Moussaoui, mannen som ble arrestert i USA etter tips fra en flyskole. Moussaoui ville bare lære å fly, han var ikke interessert i verken landing eller take-off.

Amerikanske myndigheter har lurt på om Moussaoui egentlig skulle ha vært med under kapringene den 11. september.

Moussaoui og Reid snakket jevnlig på telefonen i fjor helt frem til Moussaoui reiste til Pakistan 9.desember. Derfra skulle han videre til Afghanistan og al Qaidas treningsleirer.

Den legendariske britiske etterretningstjenesten MI5 overvåket telefonsamtalene, men skjønte ikke viktigheten av samtalene de overhørte.

Flyvertinnen hindret ham

Hvis ikke det hadde vært for en våken flyvertinne, hadde de nesten 200 passasjerene på Flight 63 blitt sprengt i luften. FBI mener at Reid hadde lyktes hvis han hadde brukt lighter til å tenne lunta til skoene i stedet for fyrstikker.

28-åringen har reist verden rundt med fly, til tross for at han ikke har synlig inntekt. Joggeskoene som han laget om til bomber, kjøpte han i Amsterdam for den nette sum av nærmere 13 000 kroner, eller 1000 pund.

Foreldrene visste ingenting om sønnens aktiviteter. Faren ble selv muslim på 80-tallet og fortalte sønnen, som han hadde lite kontakt med, om den indre freden han fikk som troende. Den småkriminelle g utten valgte å gjøre som faren og begynte å gå i moskeen i Brixton. Etter hvert tok ekstremismen over for troen.

Etterforskerne tror at den lutfattige Reid ble finansiert av al Qaida.

TERRORIST: Mange trodde at Richard Reid bare var sinnsforvirret. Men Reid har kontakter som peker mot Osama bin Laden. Han ble avlyttet av britisk etterretning i fjor.
TERRORIST:</B> Zacarias Moussaoui ble arrestert i USA før angrepene på World Trade Center. Han ville lære å sitte bak spakene på passasjerfly, men ikke å lande dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer