Rettssak i brannvesenet i Midt-Hedmark etter varsling

- Hadde brannsjefen en dårlig dag, gikk vi alle på tå hev

Kolleger støtter varsler Frode Negård i pågående rettssak mot sjefen.

VITNET: Den kvinnelige konstabelen sier i videooverføring at brannsjefen gjorde at hun valgte å slutte. Hun ønsker ikke å bli identifisert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VITNET: Den kvinnelige konstabelen sier i videooverføring at brannsjefen gjorde at hun valgte å slutte. Hun ønsker ikke å bli identifisert. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): - Hadde brannsjefen en god dag, så var det greit å være på jobb. Hadde han en dårlig dag, gikk vi alle på tå hev.

Det sier en kvinnelig brannkonstabel til Sør-Østerdal tingrett i Elverum via videooverføring fra en annen by, mandag formiddag.

- Skjønte det ikke var vits

Hun vitner for sin tidligere kollega, Frode Negård, som har stevnet arbeidsgiver (Midt-Hedmark brann- og redningsvesen, MHBR) for retten for usaklig oppsigelse, som følge av at han varslet om brannsjefens lederstil.

Selv var hun ansatt fra 2009 til 2012. Hun forteller at brannsjef Nils-Erik Haagenrud kom med det som skulle bli «dråpen» for at hun valgte å slutte, i november 2012.

- Jeg hadde i small talk med Haagenrud sagt at et annet brannvesen søkte flere konstabler. Han så på meg og spurte «tror du at du får det bedre der?». Like etter sa han at jeg kunne sette ham som referanse. Jeg skjønte at det ikke var noen vits, sier hun til retten, og fortsetter:

- Vet hva slags nettverk han har

- Jeg snakket deretter med ham om det fantes noen mulighet for å få permisjon, for å se hvordan det var før man eventuelt kuttet alle bånd og flyttet. Men det var uaktuelt. Han sa han ikke hadde bruk for den kompetansen i Midt-Hedmark. Da valgte jeg å slutte, sier hun.

Dagbladet har vært i kontakt med kvinnen, som ikke ønsker navn og bilde i avisa.

«Hun stilte mange spørsmål, jeg ble pressa, frustrert og sint for måten hun snakket til meg, og ba henne huske at jeg ikke hadde gjort noe galt i saken» Brannkonstabel om oppringing fra advokat.

Brannkonstabelen, den eneste kvinnelige som har vært ansatt i MHBR, forteller at hun jevnlig har holdt kontakten med sine tidligere kolleger ved brannstasjonen i Elverum.

- Jeg, som andre som har sluttet, har fått høre hvor ubrukelig jeg var. At jeg (i den nye jobben) endelig kunne gjøre det jeg var god på; å koke kaffe. Jeg har hørt at brannsjefen har sagt at «kvinnfolk i brannvesenet skulle han aldri prøve igjen», fordi det var «helt håpløst».

På spørsmål om hun tok Haagenruds lederstil opp med ham, svarer hun:

- Nei. Jeg vet hva slags nettverk Haagenrud har. Brann-Norge er veldig lite, han har et stort nettverk. Jeg vet jo ikke om jeg forblir her i all tid, og skulle jeg søke meg videre så ville jeg ikke ha ødelagt sjansene mine, sier hun.

MHBR ved styreleder Sven-Inge Sunde har hele tida hatt tillit til Haagenrud, som av ham omtales som en svært dyktig brannsjef. Hverken Haagenrud selv eller hans advokat Kanwal Suleman, ønsker å snakke med Dagbladet om saken.

- Jeg ble tatt på senga

Som Dagbladet tidligere har omtalt, kritiseres brannsjefens advokat, Kanwal Suleman, for å ha tatt kontakt med vitner i forkant av rettssaken.

Også konstabelen sier hun ble oppringt.

- Det var en meget ubehagelig opplevelse, jeg ble tatt på senga. Jeg spurte «er det riktig at jeg skal prate med deg?». Da fikk jeg beskjed om at det var helt korrekt. Hun stilte mange spørsmål, jeg ble pressa, frustrert og sint for måten hun snakket til meg, og ba henne huske at jeg ikke hadde gjort noe galt i saken. Hun ble hissig.

Tidlig mandag forklarte underbrannmester Petter Skjærmoen seg for Sør-Østerdal tingrett. Han understreker at han at han står 100 prosent bak Negård, som siden 2008 har vært lederen på hans vaktlag.

- Tillit må fortjenes

- Hvorfor kan du ikke ha tillit til brannsjef Haagenrud?, spør advokat Kjetil Edvardsen.

- Jeg har ikke tillit til ham. Det er så mye ljuging og drittprat om kolleger. Tillit kan ikke kreves, det må fortjenes.

- Kan du eksemplifisere?

VITNET: Underbrannmester Petter Skjærmoen
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VITNET: Underbrannmester Petter Skjærmoen Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Haagenrud sier høyt at «hvis den og den ikke svarer på callingen umiddelbart, så skal han sparkes». Han har bevisst utbetalt uriktig lønn til meg. Han er det jeg kaller hevngjerrig. Det handler også om måten han omtaler kolleger som har sluttet på. Dessverre, jeg kan ikke ha tillit til en slik mann.

Dagbladet spør Skjærmoen hvordan stemningen er på jobb i MHBR, sett i lys av den interne konflikten som nå har nådd retten.

- Jeg synes det er skamfullt at det har blitt en sak for retten. På jobb går vi i et vakuum der alle prater om dette, uten at vi får informasjon fra ledelsen, som fortsatt kaller dette en personalsak.

Arne Lileng, brannmester og kollega av Frode Negård, sier at både han og kollegene i MHBR ønsker Negård - som har vært sykmeldt siden mars i fjor - tilbake på jobb.

- Flertallet ønsker ham tilbake.

- Styret sier de ikke har tillit til Negård. Er du av samme oppfatning? spør advokat Kjetil Edvardsen.

- Nei, svarer han.

Tom Stensby, hovedtillitsvalgt og leder av Fagforbundet i Elverum kommune, forklarte tidlig mandag for retten at han var en av dem brannmester Negård varslet om kritikkverdige forhold ved brannstasjonen.

Fikk kontrabeskjed

Stensby sier brannmesteren kom til ham hver gang det var noe å ta opp på arbeidsplassen, både i forhold til nyansettelser, og ved de kritikkverdige forholdene.

Han bisto blant annet i en sak der underbrannmester Skjærmoen hevdet han ble truet med sparken, blant annet fordi han utførte annet arbeid ved siden av jobben som brannmann.

VITNER: Vitnene Mikael Kristiansen (til venstre) og Geir Arne Grafsrønningen snakker med Frodes medadvokat før de skal vitne i rettssakens fjerde dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VITNER: Vitnene Mikael Kristiansen (til venstre) og Geir Arne Grafsrønningen snakker med Frodes medadvokat før de skal vitne i rettssakens fjerde dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det ble nevnt at (Haagenrud) skulle nekte Petter å utføre biarbeid. «Enten fikk han være brannmann, eller så fikk han holde på med gravemaskiner». Men 80 prosent av brannmenn har vel biarbeid, de har mye fri, og det hadde Petter også, sier Stensby.

- Den beste brannsjefen

Han forteller at han meklet i saken, og at han en uke seinere fikk en kontrabeskjed av Haagenrud: Man skulle se bort fra den første beskjeden om at biarbeid ikke var lov.

Geir Arne Grafsrønningen, tidligere vaktleder og operatør ved 110-sentralen, nå sykmeldt men i MHBR på Elverum med montering av trygghetsalarmer, mener på sin side at Haagenrud er den beste brannsjefen han har jobbet under.

- Han er meget dyktig. Han har vært den beste, og mot meg har han vært veldig real.

Ved tilhørerbenken sitter brannsjef Haagenrud, medlemmer av Fagforbundet, brannmenn og samboere. Det skal etter planen føres ni vitner mandag.

Det er satt av åtte dager til sivilrettssaken.