Hadde Darwin rett?

Paul A. Nelson mener evolusjonsteorien er feil. Spør Nelson om «intelligent design» i nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Intelligent design» (ID) er et teori som går ut på at livet i universet er for sammensatt til å være et resultat av naturlover og tilfeldigheter. Tilhengerne av ID hevder at naturen generelt og liv spesielt umulig kan bli til av seg selv fra uorganiske molekyler - det må ha blitt skapt av intelligent «designer» eller skaper. ID-bevegelsen mener at dette kan dokumenteres.

Ikke overraskende er naturvitenskapen svært kritiske til konseptet om intelligent design. Vitenskapsmenn og -kvinner mener at ID ikke er en ekte vitenskap, ettersom det er umulig å bevise at en intelligent skaper står bak livet i universet. Men de nykonservative i USA har fått gjennomført at elever i enkelte skoler skal lære om intelligent design som et alternativ til Darwins teori om artenes opprinnelse.

I 2005 raste kampen mellom vitenskapsmenn og tilhengere av intelligent design i det amerikanske rettsvesenet. I Kitzmiller v. Dover saksøkte elleve foreldre Dover skole fordi skolen krevde at elevene skulle lære om intelligent design som et alternativ til evolusjonsteorien i naturfagstimene. Den føderale dommeren erklærte kravet for grunnlovsstridig og forbød undervisning av ID i naturfagstimene. Det har ikke stoppet konservative skoler fra å lære bort intelligent design til elevene.

Paul A. Nelson er en av lederne i Intelligent Design-bevegelsen i USA og redaktør av deres tidsskrift Origins & Design. Nelson er også tilknyttet det konservative Discovery-instituttet, hvor det forfektes at ID er en vitenskapelig teori som er minst like aktuell som de gjeldende vitenskapelige teoriene om evolusjon og livets begynnelse.

På fredag stiller Nelson i nettmøte i Dagbladet.no. Still ham dine spørsmål her!

PAUL A. NELSON: Nelson er en av lederne for ID-bevegelsen.
EVOLUSJONSKRIGEN: USA fulgte med argusøyne Kitzmiller v. Dover. Slik var forsiden på magasinet Time.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer