Hadde Darwin rett?

Paul A. Nelson mener evolusjonsteorien er feil. Spør Nelson om «intelligent design» i nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Intelligent design» (ID) er et teori som går ut på at livet i universet er for sammensatt til å være et resultat av naturlover og tilfeldigheter. Tilhengerne av ID hevder at naturen generelt og liv spesielt umulig kan bli til av seg selv fra uorganiske molekyler - det må ha blitt skapt av intelligent «designer» eller skaper. ID-bevegelsen mener at dette kan dokumenteres.

Ikke overraskende er naturvitenskapen svært kritiske til konseptet om intelligent design. Vitenskapsmenn og -kvinner mener at ID ikke er en ekte vitenskap, ettersom det er umulig å bevise at en intelligent skaper står bak livet i universet. Men de nykonservative i USA har fått gjennomført at elever i enkelte skoler skal lære om intelligent design som et alternativ til Darwins teori om artenes opprinnelse.

I 2005 raste kampen mellom vitenskapsmenn og tilhengere av intelligent design i det amerikanske rettsvesenet. I Kitzmiller v. Dover saksøkte elleve foreldre Dover skole fordi skolen krevde at elevene skulle lære om intelligent design som et alternativ til evolusjonsteorien i naturfagstimene. Den føderale dommeren erklærte kravet for grunnlovsstridig og forbød undervisning av ID i naturfagstimene. Det har ikke stoppet konservative skoler fra å lære bort intelligent design til elevene.

Paul A. Nelson er en av lederne i Intelligent Design-bevegelsen i USA og redaktør av deres tidsskrift Origins & Design. Nelson er også tilknyttet det konservative Discovery-instituttet, hvor det forfektes at ID er en vitenskapelig teori som er minst like aktuell som de gjeldende vitenskapelige teoriene om evolusjon og livets begynnelse.

På fredag stiller Nelson i nettmøte i Dagbladet.no. Still ham dine spørsmål her!

PAUL A. NELSON: Nelson er en av lederne for ID-bevegelsen.
EVOLUSJONSKRIGEN: USA fulgte med argusøyne Kitzmiller v. Dover. Slik var forsiden på magasinet Time.