REAGERER: Stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) synes det er på høy tid at Regjeringen sørger for at et Nav-ombud kommer på plass, etter de mange Nav-tabbene. - Navs tabbekvote er brukt opp.  Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER: Stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) synes det er på høy tid at Regjeringen sørger for at et Nav-ombud kommer på plass, etter de mange Nav-tabbene. - Navs tabbekvote er brukt opp. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Hadde de syke fått for mye, kunne de risikert trygdesvindlerstempel

Frp krever handling etter Nav-tabben som ville kostet uføre brukere 110 millioner kroner i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Dagbladet skriver i dag om Nina Th. Thorsen (43) som avslørte en stygg regnefeil hos Nav som ville snytt 50 000 uføre trygdemottakere for til sammen 110 millioner kroner årlig.

Tidligere i dag reagerte Høyre på at Navbrukerne må være sine egne advokater, og tok til orde for opprettelse av et Nav-ombud, noe også Fremskrittspartiet tidligere har tatt til orde for.

- Tabbekvoten brukt oppLeder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Robert Eriksson (Frp) mener at «tabbekvoten til Nav nå er brukt opp».

- Når jeg hører historien til Nina, blir jeg både irritert, lei meg og oppgitt. Er det mulig? tenker jeg. Når skal alle disse tabbene som går utover brukerne i Nav ta slutt?

Eriksson har liten tro på at Nav selv ville ha oppdaget regnefeilen som førte til at Staten stjal ti kroner om dagen fra samfunnets aller svakeste.

- Nina skulle ha hatt en stor bukett roser. Hun har gjort en kjempejobb for svært mange brukere. Hvis hun ikke hadde oppdaget feilen, ville den mest sannsynlig ha fortsatt. Resultatet hadde fort gått fra millionbeløp til milliardbeløp, sier Eriksson.

- Tyveri av folks uføretrygdHan tør nesten ikke tenke på hva som hadde blitt utfallet dersom trygdebrukerne hadde tjent på regnefeilen i steden for å tape penger.

- Tenk hvis saken hadde vært motsatt. At Nina og 50 000 uføretrygdede hadde fått utbetalt 10 kroner for mye om dagen, uten å tenke særlig over det, og trodd at Navs beregninger var riktige. Så etter en stund hadde Nav oppdaget at de uføretrygdede hadde fått for mye. I verste fall kunne da mottakerne av pengene blitt stemplet som trygdesvindlere. Men i dette tilfellet har Nav bedrevet, bevisst eller ubevisst, tyveri av folks uføretrygd.

Frp-representanten tror alle er enige om at vi må få redusert trygdeutbetalingene i framtida, men mener at dette er langt fra måten å gjøre det på.

FIKK RETT TIL SLUTT:  Nina Thorsen (43) oppdaget statlig regnefeil som ville snytt 50.000 uførepensjonister for til sammen 110 millioner kroner.  Nå får trygdede hyggelig etterbetaling fra Nav.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FIKK RETT TIL SLUTT: Nina Thorsen (43) oppdaget statlig regnefeil som ville snytt 50.000 uførepensjonister for til sammen 110 millioner kroner. Nå får trygdede hyggelig etterbetaling fra Nav. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Krever avklaring- Jeg krever nå at internkontrollen og kvalitetskrontrollene i Nav skjerpes. Det som her har skjedd skal rett og slett ikke skje.  Om i underkant av et år trer den nye pensjonsreformen i kraft. Jeg forventer at man har full fokus på kvalitetskontroll, slik at man ikke kommer i samme situasjon når pensjonistene skal ha sine utbetalinger.

Robert Eriksson er mer sikker enn noen sinne på at vi har behov for et Nav-ombud.

- Denne saken viser med all tydelighet at vi trenger et Nav/Velferdsombud, slik FrP og resten av opposisjonen har tatt til orde for ved gjentatte anledninger. Det er jo nettopp ved slike saker et slikt ombud virkelig ville ha kommet til nytte. Det er rett og slett ikke akseptabelt at brukerne, som mange av dem er syke, skal måtte være sitt eget ombud og advokat, sier Eriksson og utdyper:

- Nå må Regjeringen snart komme ut av skapet og fortelle om de vil ha et Nav-ombud eller ikke. Jeg forventer at de avklarer dette spørsmålet omgående, og legger fram en sak om at det skal etableres ombud før sommeren.