OMKOM PÅ PONNITUR:  Sara Holmedahl Sandsmark (til venstre) og Tiril Bølger Huse. Foto: Privat.
OMKOM PÅ PONNITUR: Sara Holmedahl Sandsmark (til venstre) og Tiril Bølger Huse. Foto: Privat.Vis mer

- Hadde det hjulpet med hjelm ?

Far til Sara spurte legene om igjen og om igjen etter ulykken på Bjørkelangen. Plaget av skyldfølelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): - Det har vært grusomt.

Far til den ene av jentene som omkom i trafikkulykken på Bjørkelangen i fjor vinter, Sara Holmedahl Sandsmark (13), var sterkt preget av tapet av sitt yngste barn og i beskrivelsen av livet etterpå, da han tok plass i vitneboksen i Nedre Romerike tingrett tirsdag.

I lang tid etter at Sara og venninnen Tiril Bølger Huse (11) ble revet bort, beskrev faren, som er forlagsredaktør, at han hadde en sterk skyldfølelse for at jentene ikke hadde på seg refleksvester eller hjelmer da de ble påkjørt bakfra på riksvei 229 under en kjøretur med ponni.

- Sara har holdt på med hest siden hun var tre år gammel, og hun var veldig nøye med hjelm og utstyr når hun skulle ri. En sånn liten rusletur i vogn oppfattet hun som veldig trygt. Og ryggen i hestevogna ville ha dekket til for refleksvesten. Men hadde vi visst, sa faren og lot spørsmålet hengende noen følelseskadde sekunder.

Legene: - Ikke en sjanse
Han oppsummerte at legenes svar det fatale døget etter påkjørselen etter hvert hadde lettet noe på trykket rundt skyldfølelsen.

- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg spurte nevrologene på Ullevål om det hadde hjulpet med hjelm. Ikke en sjanse, de var døende fra da de ble påkjørt, svarte de.

- Og da ble det heller ikke avgjørende at ambulansehelikopteret ikke kunne lande.

Faren fortalte at det siden har vært en stor belastning for familien at den tiltalte sjåføren har nektet straffskyld - fordi han ikke husker noe.

- Det er helt ubegripelig og veldig vondt at en mann som kom med mange forklaringer til politiet i timene og dagene, ikke husker noe ett år etter og ikke vil ta på seg ansvar, sa han i retten.

Angrep forsvareren
Han gikk også til angrep på tiltaltes forsvarer, advokat Gunhild Lærum.

- Hun har misbrukt uttalelser vi som pårørende kom med som privatpersoner, og brakt dem videre til politi og media. Og hun har på uakseptabelt vis forsøkt å ta kontakt på sosiale medier med min kone og andre pårørende. Det er på grunn av henne det ikke ble noe av et planlagt møte med sjåføren som kjørte på jentene, sa faren i retten tirsdag.

Lærum kommenterte ikke disse utsagnene i retten.

 REKONSTRUKSJON:  Aktor Kåre Kalvå og advokat Gunhild Lærum i sentrum på rettens befaring på ulykkesstedet på Bjørkelangen sist fredag. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
REKONSTRUKSJON: Aktor Kåre Kalvå og advokat Gunhild Lærum i sentrum på rettens befaring på ulykkesstedet på Bjørkelangen sist fredag. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg har stor forståelse for at han har behov for å få ut følelser og frustrasjon. Det tar jeg til etterretning, og gjør ikke noe ut av det, svarer Gunhild Lærum på Dagbladets henvendelse etter rettsmøtet.

Hun peker på at farens bistandsadvokat Christian Lundin selv sa i retten om rollefordelingen han hadde forklart sin klient.

Bare tapere
Og Lærum sa under i nnledningen av rettssaken sist fredag at det bare er tapere i denne saken - de aller største på det «andre» bordet, med adresse til Saras og Tirils foreldre.

Også Tirils far, lærer og bosatt i en nabokommunene, ble spurt av retten om han på vegne sin familie hadde noe å ha ville fortelle i retten.

Han takket nei.

Onsdag skal teknisk sakkyndige og en representant for Statens vegvesen legge fram resten av sine fakta rundt ulykken.

Saken blir avsluttet torsdag med prosedyre.