- Hadde det vært hvilke som helst andre dyr, hadde det vært kalt dyretragedie

En av fem oppdrettslaks dør i fjorden.

:HØY DØDELIGHET  I slike merder i fjorden lever oppdrettsfisken. 20 prosent av fisken dør før den når slakteriet. Her fra et anlegg i Hordaland, som sammen med Rogaland er det fylket med størst risiko for dårlig dyrevelferd. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
:HØY DØDELIGHET I slike merder i fjorden lever oppdrettsfisken. 20 prosent av fisken dør før den når slakteriet. Her fra et anlegg i Hordaland, som sammen med Rogaland er det fylket med størst risiko for dårlig dyrevelferd. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I norsk oppdrettsnæring dør en av fem laks i merda før den når slakteriet, ifølge fagdirektør Brit Hjeltnes i Veterinærinstituttet og veterinær i Mattilsynet, Aud Skrudland. I antall betyr det 50 millioner fisk i året.

- Statistikken har vært stabil over flere år og har ikke blitt bedre, sier Skrudland.

- Noen steder er tapsratene høyere, andre steder lavere, det er regionale forskjeller og forskjeller mellom aktører, sier Brit Hjeltnes.

- Dyretragedie Tapsratene varierer fra  tre — fire til 30 — 40 prosent. Forskerne vet ikke nøyaktig hvorfor, og årsakene er sammensatt. Men  både sykdom, virusinfeksjoner, dårlig kvalitet på lakseungene og skader i forbindelse med driften, som håndtering og sortering, spiller inn. Det handler ikke bare om tapt omsetning, men også om dyrevelferd.

- Det ville bli kalt dyretragedie i en hvilken som helst annen husdyrproduksjon. Hvis man sammenligner med pelsdyr for eksempel, sier Skrudland.

- Svinnet er for stort, og alle er enige om at næringa har en jobb å gjøre, sier Brit Hjeltnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer