- Hadde det vært mine barn skulle de fått høre det

Politifolk i København lei av å slåss med 15-åringer. Her sjekker de alle aktivist-aktige ungdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet.no): Det er i kveld uklart hva som vil skje med de 436 arresterte demonstrantene. Aktivist-nettstedet modkraft.dk melder rett over midnatt at flere demonstranter fremdeles holdes av politiet.

Da Dagbladet.no sent i kveld besøkte Nørrebrohallen, der demonstrantene samlet seg etter massearrestasjonen et par kilometer unna, var stemningen rolig.
Små grupper med ungdommer satt og drakk pils, og lite vitnet om kaoset som hadde utspilt seg noen få timer tidligere.

Tidligere i ettermiddag barket politi og demonstranter sammen da de forsøkte å okkpurere et nedlagt vannverk i København - og gjøre det til deres nye ungdomshus. I mars i år ble deres forrige hus jevnet med jorden etter voldsomme demonstrasjoner.

Flere tusen demonstranter marsjerte i ettermiddag til Grøndalsvænge Allé 13 for å okkupere den gamle bygningen. Og de klarte det- i cirka 20 minutter var huset okkupert før de ble gasset ut og arrestert av politiet.

Men det er liten tvil om at bydelen Nørrebro er i unntakstilstand hver gang de autonome rører på seg. I kveld kjører flere kolonner med opprørspolitiet, store kassebiler og rekker av politimotorsykler kontinuerlig rundt i bydelen.

Noen ganger stopper de, før 10-15 politifolk med hjelm og tåregass-spray i beltet bestemmer seg for å sjekke identiteten til alle ungdommer innenfor et gitt område, selv om det ikke er meldt om bråk.

Politiet har også sikret potensielle arnesteder med store mannskaper, blant annet tomta til Ungdomshuset som ble revet og huset som tidligere i dag ble okkupert i 20 minutter.

I praksis er det akkurat nå ikke mulig å være ung med palestinaskjerf eller second hand-klær i Nørrebros gater uten å bli undersøkt av hyggelige, men bestemte politifolk.

Mye politi

SJEKKER UT: Dansk politi fyller gatene i Københvan og spesielt i Nørrebro i kveld. Få ungdommer får fred fra politiet. FOTO: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SJEKKER UT: Dansk politi fyller gatene i Københvan og spesielt i Nørrebro i kveld. Få ungdommer får fred fra politiet. FOTO: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Politiassistent Hi Maidane forteller til Dagbladet.no mellom identitetssjekkene at opprørspolitiet kommer til å holde et jerngrep om Nørrebro gjennom natta.

- De vil nok alltids prøve å danne provokasjoner, men nå er det veldig, veldig mye politi her, vi er overalt, så bråket vil bli slått ned med en gang. I København tar vi ingen sjanser lenger, sier Maidane, som opplyser at politiet ikke er ute etter å registrere ungdommene.

- Vi bare lodder stemningen og sier god dag, hevder han.

Politimannen trodde i 21-tida at det ikke kom til å bli noen større opptøyer i natt. Maidane tror imidlertid både københavnere flest og politifolkene nå har fått de autonome i vrangstrupen.

Uklart om morgendagen

- På et tidspunkt er det nok. Da vi jobbet med bråket rundt Ungdomshuset i vår fikk vi tommelen opp fra vanlige folk på gata når vi kjørte forbi, forteller Maidane.

Han er også frustrert over det han mener er en stor andel av demonstrantene, spenningssøkende unger som bare er ute etter å gjøre hærverk.

- Dette er små barn på 15-17 år. Det er sørgelig. Hvis jeg hadde vært faren til noen av dem skulle de fått høre det, sier Maidane, som nå ikke tør å håpe på at demonstrantene gir seg med dagens aksjon.

- I morgen? Det tør jeg ikke si noe om.

SLÅSS: Politiet i København gjorde rekord ved å arrestere hele 436 ungdommer på en episode i dag.