VIL FORBY: Erlend Wikborg (Frp) vil forby bruk av heldekkende plagg som burka og niqab i det offentlige rom, men må etter interpellasjonsdebatten i Stortinget i formiddag konstatere at Frp står alene om standpunktet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL FORBY: Erlend Wikborg (Frp) vil forby bruk av heldekkende plagg som burka og niqab i det offentlige rom, men må etter interpellasjonsdebatten i Stortinget i formiddag konstatere at Frp står alene om standpunktet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Hadde det vært snakk om å forby finlandshette i det offentlige rom, ville Frp fått flertall

Men Frp får ikke andre partier med på forbud mot burka og niqab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Et generelt forbud mot burka og niqab står ikke på regjeringens dagsorden, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) i en interpellasjonsdebatt i Stortinget i dag.

Fransk forbud Han sa at bruk av slike plagg utgjør et lite problem, ettersom det anslagsvis er 50-100 kvinner i Norge som bruker slike klær.

Det var partifelle Erlend Wiborg som i en interpellasjon til justis- og beredskapsministeren spurte om forbud mot heldekkende klesplagg i det offentlige rom er aktuelt i Norge, etter at den europeiske menneskerettighetsdomstol i fjor sommer slo fast at Frankrikes forbud ikke er i strid med menneskerettighetene.

Wiborg viste til at plagg som burka og niqab vanskeliggjør identifisering, kan være kvinneundertrykkende profil og hindre integrering.

Utfordret Ap Høyre har vært mot generelt forbud mot burka og niqab, og dermed er et slikt forbud heller ikke med i Sundvolden-erklæringen.

Wiborgs interpellasjon var derfor først og fremst myntet på Ap etter at Jonas Gahr Støre i fjor sommer uttrykte åpenhet for forbud etter dommen fra Strasbourg.

Ap-representant Eirik Sivertsen sa det var merkelig at det ikke kom et lovforslag istedenfor en interpellasjon, siden Frp nå sitter i regjering.

Sivertsen sa at heldekkende klesplagg ikke er ønskelig i det norske samfunnet, men at et lovforbud bryter med grunnleggende demokratiske verder, og at måten man kler seg på, er en del av ytringsfriheten.

Klart svar fra Ap Wiborg sa seg fornøyd med at det var Sivertsen som svarte, og ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- For da fikk vi et klart svar, sa Wiborg.

Høyres Petter Peter Christian Frølich sa at Høyre tidligere har stemt mot forbud, men at partiet ikke har vurdert saken etter dommen i Strasbourg.

Ikke via garderoben - Vi er usikre på om kampen mot kvinneundertrykking går via garderoben, sa Frølich.

Venstre, Sp og SV markerte seg mot et generelt forbud.

Frp alene Wiborg måtte derfor oppsummere at Ap ikke har endret syn, og at Frp fortsatt står alene om å ville innføre et forbud mot heldekkende klesplagg i det offentlige rom.

Dermed vil han ikke fremme noe lovforslag i denne omgang. Han mente det de andre partiene er redde for å forby klesplagg som kan være religiøse symboler.

-  Hadde det vært snakk om å forby finlandshette i det offentlige rom, så er jeg sikker på at Frp ville hatt flertall for det i denne sal, sa Wiborg.

IKKE ØNSKERLIG: Alle partier er enige om at heldekkende plagg som skjuler identitet og vanskeliggjør kommunikasjon, ikke er ønskelig i det offentlige rom. Frp vil forby slike plagg, men regjeringen har ikke planer om det, kunne justisminister Anders Anundsen opplyse om i Stortinget i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE ØNSKERLIG: Alle partier er enige om at heldekkende plagg som skjuler identitet og vanskeliggjør kommunikasjon, ikke er ønskelig i det offentlige rom. Frp vil forby slike plagg, men regjeringen har ikke planer om det, kunne justisminister Anders Anundsen opplyse om i Stortinget i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer