- Hadde dette skjedd om to uker, hadde det ikke begynt å brenne

Mottaket i Hemsedal var i gang med å installere sprinkleranlegg da brannen brøt ut natt til onsdag.

LEIT: Det oppsto brann i et asylmottak i Hemsedal natt til onsdag. Hvis brannen hadde skjedd bare noen uker senere, ville bygget berget, mener leder Gry Herland for Hemsedal statlige mottak.   Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LEIT: Det oppsto brann i et asylmottak i Hemsedal natt til onsdag. Hvis brannen hadde skjedd bare noen uker senere, ville bygget berget, mener leder Gry Herland for Hemsedal statlige mottak. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEMSEDAL (Dagbladet): Mottaket har ikke hatt sprinkleranlegg tidligere, men var i gang med å installere det da brannen brøt ut natt til onsdag.

En ny instruks fra UDI setter nemlig krav om et slikt brannsikringsanlegg -  og mottaket ble omfattet av den nye regelen da de fornyet sin kontrakt med UDI for bare elleve dager siden, 1.november i år.

-  Hadde dette skjedd om to uker og ikke nå, hadde det ikke begynt å brenne, sier mottaksleder Gry Herland til Dagbladet.

- Burde ikke dere da ha hatt sprinkleranlegget  på plass 1.november?

- Nei. Det er ikke et krav om at det skal være på plass med en gang, men krav om at det må installeres i løpet av de tre første månedene. Det koster ganske mye penger med et slikt anlegg, og før kontrakten inngås kan ikke vi forskuttere en utgift på tre millioner kroner, forklarer Herland til Dagbladet.

Hektisk natt Hun jobber for mottaksselskapet VAM, som driver tre av fire asylmottak i bygda. Etter en hektisk natt, møtte mottakslederen pressen på en pressekonferanse på rådhuset i Hemsedal i 09-tiden i morges.

- Mitt hovedfokus framover er å ivareta beboerne og personellet, forklarte Herland på pressekonferansen.

Hun sier hun er glad for at det tross alt bare er bygget som har blitt skadet, og at alle de 162 personene som bodde i mottaket ble evakuert kjapt.

600 asylsøkere Det var cirka klokken halv to i natt at politiet først fikk melding om brannen på Hemsedal statlige asylmottak på Tun i Hemsedal. Alle de 162 beboerne ble reddet ut, og er nå innkvartert på forskjellige plasser i bygda.   

Det er kun kontor- og administrasjonsdelen av mottaket som er ødelagt av brannen. Fløya hvor asylsøkerne bor, står helt uskadd - mye på grunn av godt arbeid fra brannvesenet og en skillevegg som har stanset flammene fra å spre seg. Det er foreløpig usikkert når, og om, asylsøkerne kan flytte tilbake til mottaket igjen.

Mottaket som brant i natt, har vært i drift i seks år, og drives av VAM AS. I tillegg har kommunen fått tre nye mottak i forbindelse med flyktningkrisen i høst. Det har gjort at den lille fjellkommunen med omtrent 2400 fastboende nå har cirka 600 asylsøkere bosatt i kommunen.