MISLYKTES: Taimour Abdulwahab lå død på bakken i Bryggargatan etter at bare en liten del av sprengladningene detonerte 11. desember i fjor.Foto: FREDRIK PERSSON / EPA / SCANPIX
MISLYKTES: Taimour Abdulwahab lå død på bakken i Bryggargatan etter at bare en liten del av sprengladningene detonerte 11. desember i fjor.Foto: FREDRIK PERSSON / EPA / SCANPIXVis mer

- Hadde drept minst 30 personer om han hadde lykkes

Stockholm-terroristens bomber er analysert av FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det mislykkede selvmordsangrepet midt i julehandelen i Stockholm 11. desember i fjor var svært nær ved å bli en massakre.

Det viser undersøkelser gjort av FBI, skriver Svenska Dagbladet. Mens massedrapsplanen til Taimour Abdulwahab i dagene etter eksplosjonen framsto som amatørpreget, tegner de amerikanske bombespesialistene et annet bilde.

Gågata var målet Eksplosivene blir nå beskrevet som «veldig sofistikerte».

- Etter det vi fikk vite fra det amerikanske ekspertteamet, så ville 30-40 personer ha blitt drept bare av de sprengladningene Abdulwaheb hadde på seg, sier en kilde til SvD.

Den irakisk-svenske mannen endte med å bare drepe seg selv, da bare en liten del av eksplosivene gikk av i Bryggargatan. Men trolig var det bare en mindre teknisk feil eller bombemannens nervøsitet som forhindret at hele ladningen gikk av midt i Drottningagatan, 10-20 meter unna.

Et vitne har fortalt at Abdulwaheb kom gående sørover i selve Drottninggaatan like før det smalt. Utenfor butikken Scorett stoppet han opp, førte begge hendene innenfor jakka og rykket hendene nedover. Trolig var det har han ønsket å utløse bombene. Også i en rettssak i Storbritannia ble det opplyst at terroristen gjentatte ganger prøvde å detonere bombene i den trange gågata.

Den var en eneste stor, bølgende folkemasse i julerushet 11. desember.

Trykkoker-bombe Ved liket til terroristen  lå det flere udetonerte rørbomber. Sprengstoffet han klarte å utløse, viste seg å være rigget i en trykkoker han bar på.

Slike bomber er ofte brukt i angrep i Afghanistan, India, Nepal og Pakistan, men sjelden i Vesten. Men Abdulwaheb kan ha blitt inspirert av soloterroristen som 1. mai 2010 forsøkte å detonere en lignende ladning på Times Square i New York.

- Trykkokere er vanlige som hjemmelagde bomber. De er enkle å få tak i, å rigge og er solide, sier en kilde til SvD.

I tillegg til rørbombene som til alt hell ikke eksploderte, kunne også sprengstoff plassert i Abdulwahebs bil gjort stor skade. Bilen, en hvit Audi 80 Avant, sto i Olof Palmes gate noen kvartaler unna. Den begynte å brenne, men også her lå sprengstoff som ikke detonerte.

BILBOMBE: En kraftig brann ble utløst i Abdulwahebs bil, men betydelige sprengstoff lå udetonert også her. Foto: AFP / SCANPIX
BILBOMBE: En kraftig brann ble utløst i Abdulwahebs bil, men betydelige sprengstoff lå udetonert også her. Foto: AFP / SCANPIX Vis mer

- Bombene i bilen var profesjonelt lagd. Om de hadde eksplodert ville de utgjort stor fare for mennesker og bygninger, sier en kilde med kjennskap til FBI-granskningen, til Svenska Dagbladet.

Fikk hjelp Eksplosjonen i Stockholm var både det første selvmordsangerepet i Norden og det første terroranslaget i de nordiske landene som har blitt koblet til islamistiske ekstremister.

Den svenske terroristen etterlot seg et budskap om at han ville drepe «deres barn, døtre, brødre og søstre».

Mens det ennå er spekulasjoner om Abdulwaheb hadde medhjelpere som befant  seg i Stockholm bombedagen, er det på det rene at han var på treningsleir i Irak sommeren 2009.

Ifølge en tiltale mot Nasserdine Menni - en mann med åtte identiteter som sitter fengslet i Skottland - kan stockholmangrepet ha blitt planlagt siden 2003 og ble finansiert med minst 60 000 kroner fra en bankkonto i Storbritannia.

Samme dag som han sprengte seg selv, ringte Abdulwaheb en ukjent mobiltelefon i Irak, og fikk også en oppringing derfra. Tidligere skal han også ha forsøkt å ringe direkte til Nasserdine

FIKK BOMBEKURS: Abdulwaheb var på treningsleir i Irak i 2009 og hadde trolig kontakt med islamistiske ekstremister tett opp mot bombedagen.
FIKK BOMBEKURS: Abdulwaheb var på treningsleir i Irak i 2009 og hadde trolig kontakt med islamistiske ekstremister tett opp mot bombedagen. Vis mer