- Hadde en akutt schizofreni-liknende diagnose

Psykiateren som vurderte tiltalte (23) på Dikemark etter halloween-drapet mener han var psykotisk.

TILTALT: Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og tiltalte at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.
TILTALT: Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og tiltalte at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Psykiater Maria Sigurjonsdottir og psykolog Marte Halvorsen Kjærstad ved Ullevål universitetssykehus, Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark redegjorde i Oslo tingrett i dag for sine vurderinger av den drapstiltalte 23-åringen.

Sigurjonsdottir, som møtte tiltalte en drøy uke etter at drapet på Andreas Nilstad og drapsforsøket på Marius Løken fant sted på Bislett i Oslo 30. oktober 2011, fortalte retten at hennes teori er at tiltalte var psykotisk da han utførte handlingene.

- Vår teori var at han hadde en akutt schizofreni-liknende diagnose, sa Sigurjonsdottir.

Dette er en psykotisk periode som likner schizofreni, men er av kortere varighet, forklarte hun i retten.

Ikke brutt fullstendig ut Sigurjonsdottir fortalte at for å få diagnosen schizofreni må symptomene vedvare i fire uker, og at dette ikke var tilfelle ved tiltalte.

- Symptomene han hadde førte til at vi satte en akutt schizofreni-liknende diagnose. Vi mente vi ikke hadde holdepunkter nok til å gi ham diagnosen schizofreni.

Aktor lurte på hva en akutt schizofreni-liknende diagnose er.

- Det er schizofreni som ikke har brutt fullstendig ut. Man vet ikke hvilken retning det vil gå heller. Det kan gå over, og det kan utvikle seg til schizofreni, sa Sigurjonsdottir.

- Ekstrem angst I retten har tiltalte fortalt at han har opplevd det han kaller å bli psykotisk ved tre tilfeller. En av disse hadde han, ifølge ham selv på sommeren 2010. I denne perioden brukte han ikke noen rusmidler, hevder han. 

- Han har beskrevet at han sommeren 2010 hadde en tilstand med ganske mange symptomer, som hadde karakteristikk av en psykotisk tilstand. Perioden var i alle fall av tre ukers varighet, men noen symptomer var til stede helt til desember, som for eksempel ekstrem angst, sier Sigurjonsdottir.

Hun sier i retten at hun heller ikke tror at psykosen tiltalte skal ha hatt da han utførte drapet var rusutløst. Psykiateren sier hun tror denne psykosen kom nokså brått rundt midnatt den 30. oktober 2011, men at den ikke var tilstede da hun vurderte ham for første gang 08. november 2011.

- Vi tror heller ikke psykosen i 2011 var rusutløst, men det er kliniske vurderinger og vi skal ikke stå i retten og være sakkyndige, sier psykiateren.

Som svar på spørsmål fra aktor Carl Graff Hartmann sa hun også at det «alltid er en mulighet for at psykosen kan være rusutløst».

Videre sa Sigurjonsdottir at hun har opplevd tiltalte som ærlig, men tilføyde at man aldri kan vite om noen faktisk forteller den fulle og hele sannhet.

- Husker bruddstykker Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og tiltalte at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier tiltaltes forsvarer, Harald Stabell til Dagbladet.

Psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer konluderte 30. januar i fjor med tilregnelighet etter å ha observert siktede, men snudde et halvt år seinere, etter at Den rettsmedisinske kommisjon hadde bedt om en tillegserklæring. Da ba statsadvokaten om å få oppnevnt et nytt sakkyndigpar.

De to nye psykiaterne kom imidlertid til ulike konklusjoner. Psykologspesialist Gjermund Nysveen at 23-åringen ikke var psykotisk, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet.

De fire sakkyndige skal legge fram sine vurderinger for retten i morgen, torsdag.

Det er satt av seks dager til rettssaken, og mellom 15 og 20 vitner vil forklare seg for retten, opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann overfor Dagbladet.

Dagbladet følger rettsforhandlingene.

I RETTEN: Psykolog Marte Halvorsen Kjærstad (t.v) og psykiater Maria Sigurjonsdottir (t.h) ved Ullevål universitetssykehus, Regional sikkerhetsavdeling redegjorde i Oslo tingrett i dag for sine vurderinger av den drapstiltalte 23-åringen. Foto: Line Brustad / Dagbladet
I RETTEN: Psykolog Marte Halvorsen Kjærstad (t.v) og psykiater Maria Sigurjonsdottir (t.h) ved Ullevål universitetssykehus, Regional sikkerhetsavdeling redegjorde i Oslo tingrett i dag for sine vurderinger av den drapstiltalte 23-åringen. Foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer