Medier:

«Hadde en god samtale»

Donald Trump og Mike Pence skal ha pratet sammen for første gang siden stormingen av Kongressen. På møtet skal de ha blitt enige om «å fortsette å jobbe for landet ut perioden».

MØTE: Avtroppende president Donald Trump og visepresident Mike Pence møttes mandag for første gang siden angrepet på Kongressen, ifølge en rekke medier. Her ved en anledning i august i fjor. Foto: EPA/NTB.
MØTE: Avtroppende president Donald Trump og visepresident Mike Pence møttes mandag for første gang siden angrepet på Kongressen, ifølge en rekke medier. Her ved en anledning i august i fjor. Foto: EPA/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avtroppende president Donald Trump og visepresident Mike Pence møttes mandag til et møte i Det hvite hus.

Det melder Bloomberg, som viser til to personer som er kjent med saken.

Også Fox News-reporter John Roberts og Reuters-journalist Steve Holland melder dette på Twitter. Sistnevnte viser til en kilde i Trump-administrasjonen.

«Hadde en god samtale»

Ifølge kildene til Reuters fant møtet sted på Det ovale kontor i Det hvite hus mandag.

«De to hadde en god samtale. Diskuterte uka framover og reflekterte over administrasjons arbeid og prestasjoner de siste fire åra», opplyser kilden til Reuters.

«Brøt loven»

LAGT PRESS: Visepresident Mike Pence har fått press på seg til å fjerne Donald Trump etter forslaget som ble lagt fram i kongressen mandag 11. januar. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

Ifølge kilden ble det også gjentatt under møtet at demonstrantene som stormet Kongressen i forrige uke brøt loven.

Kilden opplyser at Pence og Trump ble enige om at «de som brøt loven og stormen Kongressen forrige uke ikke representerer «Amerika først-bevegelsen» som er støttet av 75 millioner amerikanere».

Trump og Pence skal også ha lovet hverandre å «fortsette arbeidet på vegne av landet i resten av presidentperioden», ifølge kilden.

Har stått ved Trumps side

Pence har stått støtt ved Trumps side de siste fire åra, men etter angrepet på Kongressen forrige onsdag skal forholdet ha slått sprekker.

Da gikk Pence imot Trump ved å formelt godkjenne at Joe Biden var vinner av presidentvalget. Pence måtte også evakuere da Trump-supporterne gikk til angrep på Kongressen forrige onsdag.

Kan kaste Trump

- FRYKTELIG REDD: USA-korrespondent Vegard Kvaale forteller om situasjonen Donald Trump befinner seg i. Reporter: Øystein Sæthre. Vis mer

En kilde nær Pence sier til CNN at visepresidentens rådgivere jobber med å dempe konfliktnivået etter angrepet på Kongressen, og etter at Trump unnlot å sjekke om visepresidenten hans var i sikkerhet under angrepet.

Ifølge kanalen er fokuset til Pence nå å forsikre USAs innbyggere om at regjeringen fortsetter fungerer.

En kilde opplyser til NBC News at Pence derimot fortsatt skal være «veldig opprørt» over at Trump ikke har gjorde mer for å fraråde angrepet.

«Liv sto på spill», har en kilde nær Pence sagt overfor kanalen.

Mandagens møte fant sted samtidig som demokratene forsøker å få visepresident Pence til å benytte seg av «25th amendment» - det 25. grunnlovstillegget - som gir visepresidenten mulighet til å kaste den sittende presidenten dersom han mener at han er uegnet til å gjøre jobben sin.

Deltar på innsettelsesseremonien

Ifølge eksperter Dagbladet har pratet med er det lite sannsynlig at Pence kommer til å benytte seg av grunnlovstillegget, men de understreker at ingenting kan utelukkes.

- Særlig burde Pence og McConnell brukt sjansen med riksrettssaken for et år siden bedre. Alle involverte visste at Trump er uskikket til å være president da. Ingen har klart å tøyle Trump noe særlig, unntatt hans nærmeste familie. Trump er Trump, og gjør akkurat som han vil. Pence er medansvarlig og den nærmeste til en sterk kandidat til USAs verste president noensinne, har USA-forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) uttalt til Dagbladet.

Det er så langt ikke kjent om Trump og Pence skal ha snakket om dette teamet under møtet mandag.

HAR TAPT: Donald Trump innrømmet nederlaget i valget på sin måte da han talte natt til 8. januar. Video: AP Vis mer

Ifølge NBC News er det forventet at Pence vil gjenoppta en mer «normal» timeplan den siste tida av presidentperioden til Trump. Han skal blant annet ha planer om å delta på innsettelsesseremonien til Joe Biden 20. januar, ifølge Reuters.

Trump har på sin side sagt at han ikke kommer til å gå i Bidens innsettelsesseremoni.

- Til alle dere som spør, jeg kommer ikke til å gå i innsettelsen 20. januar, skrev Trump på Twitter fredag.

Trump ble i helga permanent utestengt fra Twitter, og siden har han ikke uttalt seg offentlig.

Også Facebook og Instagram har utestengt Trump fra plattformene sine etter onsdagens storming, men på ubestemt tid.

Flere medier meldte at Trump ville komme med en uttalelse på Fox News mandag kveld norsk tid, men natt til tirsdag har Trump fortsatt ikke dukket opp.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer