Derfor fikk han permisjon:

- Hadde en spesiell grunn

Han er ansett som en av Norges farligste menn. Likevel fikk Stig Millehaugen gå ut av Trondheim fengsel helt uten oppsyn.

PÅ RØMMEN: Politiet frigir bilder av dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen - som nå er på rømmen etter å ha unngått å returnere fra permisjon fra Trondheim fengsel onsdag 1. juni. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen er på rømmen fra Trondheim fengsel. Onsdag kom meldinga om at 53-åringen er etterlyst etter å ha stukket av i forbindelse med en permisjon.

Torsdag leter politi i hele Norge etter Millehaugen. Han er også etterlyst via Interpol, og politiet har advart folk mot å oppsøke mannen dersom de ser ham.

Fengselsleder Egil Gabrielsen sier til Dagbladet at Millehaugen har gjennomført fem tidligere permisjoner fra fengselet i Trondheim uten noen form for brudd. Dette var hans sjette, og det lå både et klart formål og konkrete retningslinjer for hva 53-åringen kunne gjøre.

JAKT: Tidligere politispaner Johnny Brenna om jakten på dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen. Foto: NTB Vis mer

- Man må ha en spesiell grunn, det hadde han også i dette tilfellet, uten at jeg vil kommentere hva dette var. På generelt grunnlag kan jeg si at det kan være alt fra besøk av familie til andre aktiviteter. Man får da en geografisk begrensning, for eksempel Trondheim sentrum. Men det er ingen systemer som varsler hvis man beveger seg utafor området. Det er ingen fotlenke eller den slags, sier Gabrielsen.

Forstår skepsisen

Millehaugen hadde permisjon i tidsrommet kl. 09.00 til 15.00 onsdag 1. juni, men møtte ikke opp som avtalt da permisjonen var over. På spørsmål om hvorfor en forvaringsdømt mann som er dømt for to drap slippes ut på permisjon uten følge, svarer fengselslederen at det er en del av prosessen med at alle straffedømte tilbakeføres til samfunnet.

Gabrielsen legger til at Millehaugen har sittet lenge inne, og at man var på et stadium der han kunne ha begjært seg prøveløslatt. Dette har han imidlertid ikke gjort.

- Jeg forstår at folk er skeptiske til permisjonsordninga nå i ettertid, men det har vært gjort sikkerhetsvurderinger også i dette tilfellet. Han har gjennomført en rekke permisjoner, samtlige har vært fem til seks timer. I tillegg har han hatt en rekke framstillinger, altså hvor han har vært ute sammen med følge, sier Gabrielsen.

Har hatt besøk

Politiet undersøkte onsdag om det har vært noe forvarsel som kunne forhindret rømningen. Arbeidet med dette fortsetter torsdag.

- Så langt har vi ikke funnet tegn til planlegging eller at dette kunne vært forhindret, sier fengselslederen.

- Er det naturlig å se på hvem han har hatt kontakt med i fengselet i det siste?

- Han har hatt besøk i fengselet, men dette vil jeg ikke kommentere ytterligere, sier Gabrielsen.

Millehaugen har vært i Trondheim fengsel siden september 2012. Han har tidligere rømt fra permisjon, men aldri mens han har vært i Trondheim fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer