Arbeidsulykke kunne endt fatalt:

Hadde englevakt

Aksel Ruden (63) falt 13 meter rett ned på betongen. - Jeg skulle vært død.

KUNNE ENDT FATALT: Aksel Ruden falt 13 meter rett i betongen. Mot alle odds, overlevde han det stygge fallet. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.
KUNNE ENDT FATALT: Aksel Ruden falt 13 meter rett i betongen. Mot alle odds, overlevde han det stygge fallet. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 6. april 2022 er anleggsleder Aksel Ruden (63) på jobb på byggeplassen i Meierikvartalet i Lillestrøm. Han strekker seg for å få tak i et verktøy, og plutselig har foten tråkket rett gjennom en gipsplate.

Aksel faller da 13 meter ned fra stillaset og rett i betongen - og overlever.

- Jeg har fått livet i gave, forteller han til Dagbladet.

Det skulle vært en dødsulykke, men Aksel landet så heldig som det gikk an. Han var heldig som ikke ødela hodet, men hele høyresiden av kroppen hans ble knust.

- Jeg hadde rett og slett griseflaks og fikk ingen alvorlige skader i rygg eller hodet, sier han optimistisk til Dagbladet.

FALL: Henrik Røa falt stygt like før målgang i Kitzbühel. VIDEO: NRK Vis mer

Det var trolig et fryktinngytende syn for de andre ansatte på Meiereikvartalet, som plutselig så et menneske i fritt fall.

Aksel forteller at kollegene var på fallstedet i løpet av sekunder, og at ambulansepersonell ankom ulykkesstedet etter knappe fem minutter.

Bygg er blant de som har omtalt saken.

- Det var sjokkerende å se at det var Aksel som hadde falt. En av riggmennene våre var allerede på plass og holdt rundt ham. Vi la ham også over i stabilt sideleie, uttaler arbeidsleder på stedet til Bygg.

Arbeidsleder er kjent med at Dagbladet omtaler saken

Trodde det verste

Aksels nærmeste pårørende ble også varslet om den forferdelige ulykka. Sønnen Stig Ørjan (33) var i bilen da han fikk den alarmerende telefonen — og umiddelbart satte kursen mot Ullevål sykehus.

33-åringen beskriver den 40 minutter lange bilturen med ett ord:

- Krisemaksimering.

FALLHØYDEN: Aksel falt 13 meter, og landet i betongen. Foto: Politiet
FALLHØYDEN: Aksel falt 13 meter, og landet i betongen. Foto: Politiet Vis mer

- Man forventer det verste etter en slik samtale, men man tør å håpe litt. Broren min ringte og sa ifra om det som hadde hendt. Jeg trodde at jeg aldri kom til å se faren min igjen.

Ved ankomst Ullevål, ble Ørjan og resten av familien plassert på et pårørende-rom. Der satt de i seks lange timer og ventet på beskjed.

- Mye går igjennom hodet ditt da, forteller 33-åringen til Dagbladet.

Stig Ørjan beskriver rollen som pårørende i den situasjonen som «svært stressende».

Han og pappa Aksel kunne heller ikke ha en ordentlig samtale før etter flere uker, ettersom Aksel ble lagt i kunstig koma, og var på sterke smertestillende medisiner etter ulykka.

- Den første ordentlige samtalen kom etter en måned eller to. Det var fantastisk.

Takknemlig

Etter skrekk-fallet, tilbrakte Aksel tre uker på Ullevål. Mesteparten av tida i en respirator.

Etter de tre ukene var han frisk nok til å flyttes til intensiven på Gjøvik sykehus, hvor han etter hvert havnet på vanlig sengepost. Der ble han liggende i til sammen seks uker, før han omsider ble flyttet til Sunnaas Sykehus for rehabilitering. Der skal han være de neste fem månedene.

Nå må han lære seg å gå igjen.

FALT PLADASK: Frieriet til Scott tar uventet vending. Vis mer

- På Sunnaas lever man litt som en toppidrettsutøver. Det eneste man gjør, er å spise, sove og trene, sier Aksel lattermildt, før han fortsetter:

- Det å ha et apparat rundt seg, som viser hvordan man skal trene opp kroppen igjen etter noe slikt, har hatt alt å si. Det er de som har fått meg tilbake på beina.

Aksel er full av lovord når det kommer til helsepersonellet som har møtt ham etter ulykka, og forteller tydelig preget til Dagbladet at de har gitt ham livet tilbake.

- De fortjener ros. De ga meg livet tilbake. Man hører som regel bare negative ting, men det er langt ifra min opplevelse.

- Tøft

Selv om Aksel er takknemlig for at det tross alt gikk så bra som det gjorde, erkjenner han også at veien videre tidvis har vært krevende.

Før han ankom Sunnaas, hadde han mistet i overkant av 25 kilo - utelukkende i muskelmasse.

Foto: Privat, gjengitt med tillatelse
Foto: Privat, gjengitt med tillatelse Vis mer

Han hadde også store smerter, samt en betennelse i kroppen som til slutt resulterte i feber.

- Når du ligger hele tiden skjer det noe med kroppen din. Sakte, men sikkert har jeg lært meg å gå. Først med rullator - så med krykker. Selv om veien videre har vært tøff, ser jeg også på livet etter hendelsen som en gave, forteller han.

USA: Mandag 2. januar kjørte en familie på fire utenfor en klippe i California. Utrolig nok overlevde familien fallet på over 75 meter. Nå er familiefaren siktet for mordforsøk - på sin egen familie. Video: CHP Golden Gate DIvision Air Operations Unit / @CALFIRECZU. Foto: @SMCSheriff Vis mer

Verdsetter de små ting

På hjemmebane har Aksel en samboer, tre barn og seks barnebarn. Han syns det er vanskelig å tenke på at de kunne vært igjen uten ham.

- Jeg tråkket ett skritt feil. Jeg kunne blitt borte for alltid. Det har endret perspektivet mitt fullstendig. Jeg verdsetter de små tingene i hverdagen mye mer enn før, og bare den følelsen av å være frisk. Den tror jeg det er mange som tar for gitt.

HELDIG: Aksel anser seg selv som heldig. Her er han avbildet på Ullevål. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.
HELDIG: Aksel anser seg selv som heldig. Her er han avbildet på Ullevål. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse. Vis mer

Framtida ser lys ut for Aksel. Hans langsiktige mål er å reise — og å kunne kaste krykkene etter hvert.

- Målet er å kunne fungere. Gå dit jeg vil, i terreng, i skog og i mark. Jeg skal også reise og jeg skal være med familien. Vi hadde mange planer før jeg ble syk.

Trosset oddsen

En stund så det ut som at Aksel måtte benytte seg av rullestol resten av livet.

Nå er det bare et tidsspørsmål før han kan kaste krykkene.

- Det eldste barnebarnet mitt på 14 skjønner veldig mye, og de andre synes bare det er rart at jeg hinker rundt, men til slutt, kommer jeg til å kaste krykkene, sier han bestemt.

Dagbladet har vært i kontakt med Arbeidstilsynet, som bare kan uttale seg på generelt grunnlag, og sier det er arbeidsgivers ansvar å varsle Arbeidstilsynet ved alvorlige personskader.

Arbeidstilsynet er også med og bistår politiet med tilsyn etter alvorlige skader eller dødsfall på arbeidssted. Sammen med politiet, avgjør de om ulykken er arbeidsgivers feil eller ikke, får Dagbladet opplyst.

Politidistrikt Øst skriver i en mail til Dagbladet at det var følgelig ingenting som tydet på at svikt i sikkerhetsrutiner fra arbeidsgivers side var årsak til ulykken.

Saken ble derfor henlagt med begrunnelsen «Intet straffbart forhold anses bevist».

Bakgrunnen for henleggelsen var at den tilskadekomne ikke hadde arbeidsoppgaver på det stedet der han kom til skade. Videre hadde han på veien til skadestedet forsert sikkerhetsbarrierer og Arbeidstilsynet har påvist mangler ved tilskadekomnes etterlevelse av virksomhetens sikkerhetsrutiner og arbeidstakers medvirkningsplikt. Arbeidstilsynet har videre overfor politiet gitt uttrykk for at det ikke var forhold som de ville anbefale politiet å følge opp i straffesporet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer