Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA og Somalia:

«Hadde et fruktbart møte med president Farmaajo i dag og overrakte han en caps»

Slik endte møtet mellom USAs ambassadør i Somalia og landets nyvalgte president.

«MAKE SOMALIA GREAT AGAIN:» Her får Somalias nyvalgte president overrakt en noe spesiell caps av USAs ambassadør til Somalia. Capsene Donald Trump gjorde nærmest ikonisk under presidentvalgkampen, har i dette tilfellet blitt justert noe. Foto: USAs ambassade til Somalia
«MAKE SOMALIA GREAT AGAIN:» Her får Somalias nyvalgte president overrakt en noe spesiell caps av USAs ambassadør til Somalia. Capsene Donald Trump gjorde nærmest ikonisk under presidentvalgkampen, har i dette tilfellet blitt justert noe. Foto: USAs ambassade til Somalia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1988 søkte han asyl i USA. Mohamed Abdullahi Mohamed var da ansatt ved den somaliske ambassaden i Washington D.C. og kunne ikke gjøre annet enn å se på fra sidelinjene mens borgerkrigen hjemme i Somalia brøt ut.

Mohamed, også kalt Farmaajo, fikk varig opphold og statsborgerskap i USA, og begynte etter hvert å jobbe for det amerikanske byråkratiet i Buffalo i delstaten New York, ifølge Politico.

Nesten 30 år seinere ble Farmaajo valgt som president i Somalia etter å ha drevet valgkamp som lovte å bekjempe korrupsjonen i det borgerkrigsherjede landet på Afrikas horn. Seieren var, ifølge Politico, en stor overraskelse.

«Make Somalia great again»

Farmaajo ble innsatt som president 16. februar denne måneden. Allerede dagen etter møtte han USAs ambassadør til Somalia, Stephen Schwartz. Da hadde sistnevnte med seg en aldri så liten gave til Farmaajo: en caps.

Men det var ikke en hvilken som helst caps, men en hvit og blå versjon av hodeplagget USAs president Donald Trump gjorde verdenskjent under presidentvalgkampen. Hvit og blå var den fordi Somalias flagg bærer nettopp de fargene.

Trumps nærmest ikoniske capser har påskriften «Make America great again» på seg. Capsen ambassadør Schwartz overrakte til president Farmaajo hadde et lignende, men landjustert budskap på seg. På den sto det nemlig «Make Somalia great again».

Og den symbolske gaven ble overrakt Farmaajo etter at møtet dem imellom var ferdig. Bildet av overrekkelsen ble delt på Twitter-kontoene til både president Farmaajo og USAs ambassade i Somalia.

Rammet av innreiseforbudet

Tanken var kanskje god, men overrekkelsen fikk flere til å heve øyenbrynene - av flere grunner, ifølge amerikanske BuzzFeed.

Ambassadør Schwartz ble først av alt utnevnt til posten av USAs forhenværende president, Barack Obama.

ROSER TRUMP: Mens flere andre norske politikere er kritiske til president Trumps innreiseforbud, er Frp-politiker Carl I. Hagen av en litt annen oppfatning. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

Dernest var Somalia oppført på president Donald Trumps fy-liste. Statsborgere fra det afrikanske landet og seks andre hovedsaklig muslimske land, ble nemlig rammet av et kontroversielt innreiseforbud i slutten av januar. Med et pennestrøk nektet Trump personer fra blant annet Somalia innreise til USA gjennom en presidentordre, og begrunnet det med sikkerhetshensyn.

Forbudet ble slått ned på i to rettsinstanser, og er ikke per nå lenger i kraft. Forbudet var også noe av det første Farmaajo snakket om i intervjuer med internasjonale medier etter hans valgseier.

- Det er en del av mitt ansvar å ta opp dette forholdet med amerikanske myndigheter og formidle vårt budskap til regjeringen om at det somaliske folk er godt og hardtarbeidende, sa Farmaajo til den amerikansk-finansierte kringkasteren Voice of America.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling