FYKER GJENNOM ROMMET: Rester etter romfergen Columbia, fotografert av NASA. Foto: Dr. Scott Lieberman/AP/Scanpix
FYKER GJENNOM ROMMET: Rester etter romfergen Columbia, fotografert av NASA. Foto: Dr. Scott Lieberman/AP/ScanpixVis mer

Hadde ett minutt igjen å leve

Columbia-astronautene var sjanseløse da alarmen gikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da alarmen gikk om bord i romferja Columbia 1. februar 2003, hadde mannskapet rundt ett minutt igjen å leve.

Det er en av konklusjonene i en ny rapport fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Her beskrives Columbias siste, fatale sekunder i detalj.

Besetningsmedlemmene trykket inn flere knapper, i et desperat forsøk på å gjenvinne kontrollen over fartøyet. Lyset gikk, og i løpet av 40 sekunder forsvant lufttrykket i kabinen, noe som førte til at astronautene mistet bevisstheten.

Dersom ikke de omkom momentant av trykkfallet, mistet de trolig livet da fartøyet begynte å rotere, eller som følge av varme atmosfæriske gasser som trengte inn i kabinen.

De sju astronautene på Columbia ville uansett ikke hatt mulighet til å overleve. Men hvis de hadde hatt tid til å klargjøre romdraktene de hadde på seg, ville de ha kunnet sette i verk flere mottiltak for å avverge ulykken.

Den nye rapporten anbefaler at det gjøres en rekke endringer i hjelmene, romdraktene og setebeltene til besetningsmedlemmene på amerikanske romfartøyer. Noen av anbefalingene er allerede blitt tatt til følge i arbeidet med å utvikle nye fartøyer som skal frakte astronauter til månen, og kanskje senere til planeten Mars.

Tidligere granskinger har konkludert med at årsaken til Columbia-ulykken var en skade på en vinge som oppsto under oppskytingen 16 dager tidligere. (NTB)

 

 

Tragisk skjebne: Mannskapet på Columbia. Foto: NASA/AP/Scanpix
Tragisk skjebne: Mannskapet på Columbia. Foto: NASA/AP/Scanpix Vis mer