Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde fått beskjed fra Russland om rakettoppskyting

Forsvaret bekrefter nå at de via et nettsted var varslet om at Russland skulle skyte opp en rakett.

TROLIG RUSSISK RAKETT: Dette lyset på himmelen er trolig en russisk rakett. Forsvaret skal undersøke hva som fikk den til å lage et så underlig lys på himmelen over Nord-Norge i morges. Dette bildet ble tatt på Sortland. Foto: Morten Kristiansen
TROLIG RUSSISK RAKETT: Dette lyset på himmelen er trolig en russisk rakett. Forsvaret skal undersøke hva som fikk den til å lage et så underlig lys på himmelen over Nord-Norge i morges. Dette bildet ble tatt på Sortland. Foto: Morten Kristiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Et underlig lys på himmelen sjokkerte beboere i Nord-Norge i morgentimene i dag. En slags spiral med et blå-grønt lys etter seg ble synlig på himmelen.

For et utrent øye kunne det først minne om nordlys, men forsker ved Nordlysobservatoriet i Tromsø, Odd Erik Garcia, avkreftet dette.

Han mente det måtte være en russisk rakett.

Vegard Finberg, oberstløytnant og pressetalsmann i Forsvaret, gikk først ut og sa at Forsvaret pleide å få beskjed om slike oppskytinger, men at Russland ikke hadde sagt ifra denne gangen.

John Espen Lien, seniortalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, bekrefter nå at de hadde fått beskjed fra Russland angående rakettoppskytingen.

- Via et russisk nettsted fikk vi beskjed om at raketter skulle skytes opp over Barentshavet på dette tidspunktet. Dette er en helt normal prosedyre og informasjonsflyten gjøres på samme måte i Norge når vi skyter opp raketter, sier Lien til Dagbladet.

- Det var mest sannsynlig en russisk rakett som ble sett på himmelen, men jeg kan ikke garantere det helt sikkert, sier Lien.

Barentshavet har stor testaktivitet hele året av denne typen, ifølge Lien.

Men denne raketten så annerledes ut fra bakken fordi den trolig fikk en spinn på seg, hvilket laget den spirallignende figuren på himmelen, forklarer forsker Odd Erik Garcia.

John Espen Lien opplyser at Forsvaret vil undersøke hva det var som skjedde med denne raketten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media