Hadde feil far i 40 år

En rettsskandale førte til at Liv (41) hadde feil far i 40 år. En DNA-test viste at mannen som ble dømt som juridisk far, ikke var den biologiske faren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I april 1963 ble en ung mann dømt til å være hennes far. I januar i år ble dommen fra Frostatings lagmannsrett opphevet.

Liv ble født i 1962 i Trondheim, utenfor ekteskap, som det het. Mora giftet seg med en annen mann da Liv var liten - en mann hun trodde var hennes biologiske far i hele oppveksten. Etter hvert opplevde hun det som er alle barns skrekk.

- Da jeg skulle konfirmeres, fortalte mor at jeg hadde en annen far. Det kom som et sjokk på meg. Mor ga meg samtidig et navn. Det var navnet på mannen som ble dømt som far i 1963, forteller Liv til Dagbladet.

- Jeg fikk sjokk

I 25 år gikk hun og tenkte på faren - og hva hun skulle gjøre. I fjor sommer skaffet hun seg fødselsattest og fikk et nytt sjokk.

- På fødselsattesten sto et annet navn enn den som var dømt som min juridiske far. Det viste seg at denne mannen var frikjent i farskapssaken i 1963. Det viste seg også at jeg i 40 år på en måte hadde hatt to fedre, en på fødselsattesten og en i juridisk forstand. Jeg mener det er grunn til å spørre seg hvordan det er mulig at en person blir dømt som far og betaler bidrag i 18 år, mens den som står på fødselsattesten, blir frikjent. Det er etter min mening skandaløst. Det skal bare ikke gå an, sier Liv.

God kontakt

På seinsommeren i fjor tok hun kontakt med Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og fikk navnet på den juridiske faren. I oktober kontaktet hun mannen, og de møttes.

- Han fortalte at han hele tida hadde tvilt på at han var min far. Vi bestemte oss for å ta en DNA-test. Etter hvert fikk vi god kontakt. Innerst inne håpet jeg at han også var min biologiske far. Det var tøft når resultatet av DNA-testen kom i desember, og han ble utelukket som far, forteller Liv.

Etter at DNA-testen var klar, tok hun kontakt med fylkestrygdekontoret.

Fikk ikke hjelp

- Jeg ville vite hvordan jeg skulle gå fram for å få kontakt med mannen som sto som far på fødselsattesten. Staten er pliktig til å fastsette et farskap. Jeg trodde at trygdekontoret kunne hjelpe meg. Det ble imidlertid et nytt sjokk, sier Liv.

- Saksbehandleren nektet å hjelpe meg. Begrunnelsen var at mannen jeg ønsket å finne, ble frikjent i 1963. Vedkommende fortalte meg to ganger at hun nettopp hadde «brent» seg i en liknende sak, og aktet ikke å gjøre det en gang til. Jeg fikk vite at eneste måten å få kontakt med mannen på, var å gjenoppta saken i rettsapparatet.

På egen hånd klarte hun imidlertid å finne fram til mannen på fødselsattesten.

- Vi har avtalt at han skal ta en DNA-test. Skulle det vise seg at denne mannen virkelig er min far, tror jeg ikke vi kommer til å ha kontakt, sier Liv.

Trondheimskvinnen mener hun ikke har fått den hjelpen hun har krav på fra Fylkestrygdekontoret, etter at DNA-testen var et faktum.

<!--BTEK0--> UTEN FAR: I juridisk forstand har ikke Liv (40) noen far. Nå har hun funnet mannen som står oppført som far på fødselsattesten, og de har avtalt at han skal ta en DNA-test.