Ung spermhval funnet død på Sicilia:

- Hadde flere kilo plast i magen

På fem måneder har fem spermhvaler blitt funnet døde langs den italienske kysten, ifølge Greenpeace. - Havet sender oss et desperat SOS.

NB: STERKE BILDER: En spermhval ble funnet død på en strand på Sicilia i Italia 18. mai. I hvalens mage gjorde forskere sjokkerende funn. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN Vis mer

Fredag ble en ung spermhval, trolig bare sju år gammel, funnet død på ei strand i Cefalu på Sicilia i Italia, skriver CNN.

Obduksjonen av hvalen er fortsatt ikke klar, men bilder av funnet viser at unghvalen hadde store mengder plast i magen.

- Som dere kan se på bildene vi har delt, er det funnet mye plast i magen, sier Giorhgia Monti fra Greenpeace Italia i en uttalelse.

- Obduksjonen av hvalen har nettopp startet, og vi kan ikke fastslå at hvalen døde som følge av plasten, men vi kan definitivt ikke late som at det skjer noe. Fem spermhvaler har blitt skylt opp langs den italienske kysten de siste fem månedene, fortsetter han.

UNG: Spermhval blir vanligvis minst 50 år gamle, så da en ung spermhval fredag ble funnet død på ei strand i Cefalu på Sicilia i Italia, ble det slått alarm. I magen hadde hvalen store mengder plast. Foto: Greenpeace Italia/ Facebook
UNG: Spermhval blir vanligvis minst 50 år gamle, så da en ung spermhval fredag ble funnet død på ei strand i Cefalu på Sicilia i Italia, ble det slått alarm. I magen hadde hvalen store mengder plast. Foto: Greenpeace Italia/ Facebook Vis mer

- Ikke til å tro

Carmelo Isgro, som jobber ved universitetet ved Messina's nasjonalhistoriske museum, deltok i undersøkelsene av hvalen like etter at den ble funnet på stranda. Ifølge ham blir spermhval vanligvis 70 til 80 år gamle. Ifølge SNL blir de minst 50 år gamle.

MAGEINNHOLD: I magen hadde hvalen store mengder plastikk. Foto: Greenpeace Italia
MAGEINNHOLD: I magen hadde hvalen store mengder plastikk. Foto: Greenpeace Italia Vis mer

Denne hvalen var så ung at den ikke ennå hadde fått tenner, ifølge Isgro.

Han har delt både bilder og video av funnet av hvalen på sin Facebook-side.

En video viser øyeblikket da forskerne åpner opp magen til den unge hvalen, og oppdager all plasten. I en annen video ser man at Isgro flytter plasten fra hvalens mage, over i en bøtte.

- Det er ikke til å tro, konstaterer han.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- Helt full

Og til CNN sier han at «det var flere kilo plast i hvalens mage».

- Plasten har trolig skapt en blokade, som har hindret mat fra å komme gjennom til magesekken, sier han.

- Antakelig er det dette som er årsaken til at hvalen døde. Vi har ikke funnet andre indikasjoner på en dødsårsak, fortsetter han.

- Jeg er fortsatt sjokkert, for magen hennes var helt full og svulmet opp av all plasten, sier Isgro til CNN.

Greenpeace Italia har også postet bilder av den unge, døde hvalen på sine Facebook-sider.

- Havet sender oss et desperat SOS. Både havet og de fantastiske dyrene som bor det er i fare og ber oss om hjelp, skriver de.

Bensinkanne i magen

Det er ikke bare i Italia denne typen hval har blitt funnet skylt opp på strender den siste tida.

I februar ble en død spermhval skyllet på land fra Middelhavet sørøst i Spania - på stranda i Cabo de Palos i Murcia-regionen nær Alicante.

Den tynne og muligens utsultede hannhvalen var 10 meter lang og veide «bare» seks tonn. Nå har resultatet av obduksjonen kommet: hvalen hadde 29 kilo plast i magen, mer enn dobbelt så mye som den forrige rekorden fra Spanias middelhavskyst i 2013.

Bilder av innholdet i hvalmagen viser hauger av plastposer og taustumper. En jerrykanne, stor som en liten bensinkanne, ble også funnet i magesekken.

Spermhvalen er en av artene som blir registrert i de regelmessige telletoktene som gjennomføres i Nord-Atlanteren. I norske havområder teller bestanden av kjønnsmodne hannhval nå antakelig nærmere 9000 dyr, ifølge SNL.