Hadde forsvarsluksus på eget landsted

Mens granskerne avdekket flere underlige innkjøp, kreativ fakturering og luksusvarer som var blitt borte, kjørte den Nigeriabåt-siktede offiseren forsvarskjøpt RIB og ATV på eget landsted.

UREGISTRERT: Bildet viser den forsvarsinnkjøpte ATVen på offiserens landsted. Ifølge Forsvaret har den aldri blitt innført i Forsvarets motorvognregister eller registrert verken militært eller sivilt.
UREGISTRERT: Bildet viser den forsvarsinnkjøpte ATVen på offiserens landsted. Ifølge Forsvaret har den aldri blitt innført i Forsvarets motorvognregister eller registrert verken militært eller sivilt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På det idylliske familielandstedet med strandtomt til Oslofjorden hadde den nå korrupsjonssiktede offiseren en uregistrert Polaris ATV til 120 000 kroner stående på tunet. Ved den private brygga lå en RIB til 650 000 kroner fortøyd. Soverommene på landstedet fikk plutselig helt nye Svane-madrasser til nærmere 30 000 kroner.

Dette er samme type gjenstander som både forsvarsledelsen og Økokrim har jaktet på i flere måneder i kjølvannet av Dagbladets avsløringer rundt Salgs- og avhendingsseksjonen i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

Fartøy og kystfort Offiseren gikk av med pensjon i fjor sommer bare dager før Dagbladet kom med de første avsløringene i den såkalte «Nigeriabåt-saken». Han har i mange år hatt en sentral stilling i den samme seksjonen i FLO, med ansvar for blant annet salg av utrangerte marinefartøy og avvikling av kystartilleriets kystfort.

Som følge av Dagbladets avsløringer ble han i januar siktet for grov korrupsjon etter at Tollvesenet oppdaget store pengeroverføringer til offiseren fra det britiske stråselskapet CAS Global, som handlet norske marinefartøy på vegne av den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. 

Ifølge britisk politi fikk han over 150 000 dollar inn på konto, over en million kroner. Pengene ble overført i 2012 i forbindelse med salget av seks tidligere missiltorpedobåter og støttefartøyet KNM «Horten», som i dag er bevæpnet på nytt og driver skatteinnkreving og piratjakt i Tompolos paramilitære kystvaktflåte.

Etter siktelsen ble det gjennomført flere granskninger av offiserens virksomhet i avdelingen. I slutten av mars kunne Dagbladet avsløre at det også er oppdaget uregelmessigheter knyttet til avhendingen av kystfort. Først da valgte forsvarsledelsen selv å gå til Økokrim. 

Dukket opp på landsted Blant flere poster eksterne granskere fra revisjonsselskapet PwC påpekte, var underlige innkjøp av blant annet terrenggående ATVer av merket Polaris. En slik ATV dukket opp på offiserens feriested for om lag tre år siden.

IDYLL: Det idylliske landstedet ved Oslofjorden eies av offiseren og tre andre familiemedlemmer. Det er nå lagt ut for salg. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IDYLL: Det idylliske landstedet ved Oslofjorden eies av offiseren og tre andre familiemedlemmer. Det er nå lagt ut for salg. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ifølge kilder i nærmiljøet var den tilsynelatende flunkende ny da den kom. Dokumentasjon Dagbladet har skaffet til veie, viser at ATVen ble kjøpt i november 2011 for om lag 120 000 kroner hos Østfold Traktor i Rakkestad. Den ble fakturert Forsvarets logistikkorganisasjon, men har aldri vært registrert verken hos Forsvaret eller sivilt, og finnes heller ikke i Forsvarets kjøretøyregister.

- Vi kan ikke finne noen opplysninger om dette kjøretøyet i vårt motorvognregister, får Dagbladet opplyst i en e-post fra FLO.

På det bilfrie området der offiserens feriested ligger, ble ATVen brukt til å frakte materialer og andre tunge ting helt fram til hytteveggen.

Noen dager etter at Dagbladet publiserte sin første avsløring knyttet til underlige ATV-kjøp 31. mars i år, skal offiseren ha reist ut til landstedet og hentet ATVen. Da tok han også med seg en stor dieseldrevet flishuggermaskin, som ifølge kilder også skal ha tilhørt Forsvaret. Dette er en svær maskin som kan spise hele trær og hogge det opp til småflis. Den skal ha stått på eiendommen under en presenning i et års tid.

Savnet RIB på brygga Så seint som 15. juni sendte Forsvarsdepartementet et nytt brev til Økokrim med informasjon om en båt de savner: En RIB av typen «PolarCirkel 760 Work» med 300 hestekrefters utenbordsmotor.
Båten var eid av entreprenørselskapet AF Decom AS, men ble leid ut til FLO i 2012 og 2013 i forbindelse med avviklingen av kystfort. Men da selskapets oppdrag skulle avsluttes, ønsket offiseren at Forsvaret skulle kjøpe båten.

Gjennom fem fakturaer ble to ulike avdelinger i Forsvaret belastet for til sammen 650 000 kroner for båten. I en e-post til selskapet ga offiseren detaljerte instruksjoner på hvordan betalingen skal splittes opp og strekkes ut over en tidsperiode. Han ba om at regningen på båten ble splittet opp i fem - hver på 130 000 kroner. På fakturaene sto det bare: «overtakelse av brukt materiell».

Båten ble aldri ført inn i Forsvarets materiellregnskap eller omregistrert i småbåtregisteret, og var søkk borte da kjøpet ble oppdaget. Men bilder Dagbladet har fått tak i viser den samme båten ligge fortøyd til brygga på offiserens feriested i fjor sommer.

VAR ETTERLYST: 15. juni gikk forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ut med informasjon om en bortkommet RIB som er fakturert ulike avdelinger i Forsvaret. Bildet viser en identisk RIB fortøyd til brygga på offiserens landsted i fjor sommer.
VAR ETTERLYST: 15. juni gikk forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ut med informasjon om en bortkommet RIB som er fakturert ulike avdelinger i Forsvaret. Bildet viser en identisk RIB fortøyd til brygga på offiserens landsted i fjor sommer. Vis mer

RIBen kom etter det Dagbladet erfarer til landstedet første gang sommeren 2013. Offiseren skal da ha opplyst til folk i nærområdet at han hadde fått låne den av Forsvaret. Båten lå fortøyd til familiens trebrygge like på nedsida av den idylliske hytta. Sommeren etter kom båten tilbake og da lå den ifølge kilder på stedet i flere uker.

Nye madrasser I granskningsrapporten fra PwC ble det også bemerket at selskaper som var innleid for å bistå i arbeidet med å avvikle kystfort hadde fakturert Forsvaret for luksusartikler, hvitevarer og Svane-madrasser fra Ekornes.

- Dette er noe som jeg har kjøpt inn, og som jeg har levert tilbake. Det ble kjørt til Forsvaret i Horten, sa eieren av en av bedriftene Dagbladet var i kontakt med da vi omtalte saken i mars. 

Blant de omtalte varene var det Svane-madrasser fra Ekornes. 

Sommeren 2014 skal offiseren ha kommet til landstedet med fem splitter nye Svane-madrasser til en verdi av nærmere 30 000 kroner.

Landstedet, som den korrupsjonssiktede offiseren eier sammen med tre familiemedlemmer, er nå lagt ut for salg. Tidlig i juni var det invitert til visning og da var madrassene på plass i tre av soverommene.

UNIK: De norskproduserte Polarcirkel-båtene markedsføres som skreddersydde arbeidsbåter av høy kvalitet. Slik ser originalen ut. Foto: AKVA GROUP
UNIK: De norskproduserte Polarcirkel-båtene markedsføres som skreddersydde arbeidsbåter av høy kvalitet. Slik ser originalen ut. Foto: AKVA GROUP Vis mer

Men i slutten av juni, var offiseren tilbake på landstedet og hentet madrassene. Slik landstedet ligger til salgs nå er Svane-madrassene ikke lenger en del av det medfølgende inventaret.

Jaktes på Da Økokrim og britisk politi slo til mot offiseren og to medsiktede briter 20. januar i år, ble det gjennomført razzia og bevisjakt både i offiserens bolig, FLO-hovedkvarteret på Kjeller, adresser i Storbritannia, og hos to selskaper i Horten og Bodø som har bistått Forsvaret med båtsalgene. Men etter det Dagbladet kjenner til var det på dette tidspunktet liten interesse for offiserens landsted og gjenstander han måtte ha der, ettersom siktelsen handlet om pengeoverføringer fra utlandet. Økokrim hadde ingen anelse om hva granskerne og internrevisjonen i Forsvaret var i ferd med å avdekke knyttet til offiserens arbeid med avvikling av kystfort.

Forsvarsledelsen har selv uttalt at de ville vente til de var helt sikre på at noe ulovlig hadde skjedd, før de kontaktet politiet. Det skjedde ikke før helt i slutten av mars, over ni måneder etter Dagbladets første avsløring i saken, og bare noen dager før offiseren fjernet ATVen og andre gjenstander fra landstedet.

Nå er Økokrim interessert i flere opplysninger rundt offiserens landsted. Dagbladet er kjent med at bilder av både RIBen og ATVen er blant materialet Økokrim nå ser nærmere på.

- Økokrim er blitt gjort kjent med disse opplysningene. Av hensynet til den pågående etterforskningen kan vi ikke kommentere opplysningene nærmere. På helt generelt grunnlag er vi interessert i å motta informasjon som er knyttet til saker som er under etterforskning. Disse opplysningene vil derfor bli gjennomgått, opplyser påtaleansvarlig Jens Halvard Bachke i en e-post til Dagbladet. 

Dukket opp på verksted Dagbladet har flere ganger undersøkt om Forsvaret har fått tilbake noe av utstyret de savner. 13. juli kunne ledelsen i FLO bekrefte at det har dukket opp en ATV. 

«Vi kan bekrefte at det er en ATV og en vinkelsliper ble innlevert til et av Forsvarets verksteder. Dette ble rapportert til Militærpolitiet, som har gitt saken videre til Økokrim», skriver FLO-ledelsen i en melding til Dagbladet. 

Nigeria-båtene:

• Dagbladet har i en artikkelserie avslørt hvordan Forsvaret har solgt minst ti tidligere marinefartøy til private paramilitære aktører i Vest-Afrika.

• En norsk offiser og to briter er foreløpig siktet for grov korrupsjon i forbindelse med salgene. Saken etterforskes i Norge og Storbritannia.

• Det er også avdekket flere uklarheter rundt avviklingen av norske kystfort, som den siktede offiseren hadde et ansvar for.

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite avholdt høring 30. april der en lang rekke tidligere og nåværende utenriksministre, forsvarsministre og forsvarssjefer måtte forklare seg. På grunn av nye avsløringer blir det ny kontrollhøring til høsten.

ATVen skal ha dukket opp ved verkstedet rundt samme tid som offiseren hentet ATVen som sto på landstedet. Da meldingen nådde ledelsen i FLO, ble saken umiddelbart meldt til Militærpolitiets etterforskningsenhet ved Akershus festning i Oslo.

Noen dager senere kunne FLO bekrefte at også RIB-en helt nylig ble levert til verkstedet. Også dette rapporteres til Økokrim.

Dagbladet har forelagt opplysningene i denne saken til den siktede offiseren via hans advokat. Offiseren ønsker ikke å besvare Dagbladets spørsmål. Hans advokat Thomas Berge ved advokatkontoret Elden sier imidlertid at klienten samarbeider med Økokrim.

- Han samarbeider med Økokrim og bidrar med alle opplysninger han har rundt forhold politiet ønsker avklart. For øvrig har han ingen kommentarer til saken, skriver Berge i en e-post til Dagbladet.

MADRASSER: Landstedet var inntil nylig utsyrt med nye Svane-madrasser av samme type som granskerne har satt spørsmålstegn ved innkjøpene av i forbindelse med avhending av Forsvarets kystfort.
MADRASSER: Landstedet var inntil nylig utsyrt med nye Svane-madrasser av samme type som granskerne har satt spørsmålstegn ved innkjøpene av i forbindelse med avhending av Forsvarets kystfort. Vis mer
ATV: Det er ATVer av denne typen offiseren kjøpte inn. En av de havnet på landstedet. Foto: Forsvaret
ATV: Det er ATVer av denne typen offiseren kjøpte inn. En av de havnet på landstedet. Foto: Forsvaret Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer