I GÅR:  Under gårsdagens valgkampåpning hilste Prableen Kaur på Carl. I. Hagen. I dag reagerer hun kraftig på hans utspill. Foto: Anita Arntzen
I GÅR: Under gårsdagens valgkampåpning hilste Prableen Kaur på Carl. I. Hagen. I dag reagerer hun kraftig på hans utspill. Foto: Anita ArntzenVis mer

«Hadde forventet litt mer respekt og forståelse... »

Prableen Kaur (18) reagerer på det hun mener er et respektløst utspill fra Carl. I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nestleder i AUF Oslo, Prableen Kaur, reagerer kraftig på Carl I. Hagens utspill om at politiet bør begrense etterforskningen av Utøya-tragedien.

«Takk, Carl I. Hagen. Hadde forventet litt mer respekt og forståelse... », og videre «det finnes vel grenser for hvor ufølsom og uprofesjonell det går an å være? Han er et unntak.. *sukk* » skriver hun i dag på Twitter.

- Uten følelser Prableen Kaur  var selv en av dem som ble jaget av massemorderen på Utøya, men berget livet ved å spille død.

- Jeg reagerer fordi jeg synes utspillet hans er respektløst, utdyper hun overfor Dagbladet. 

- Det er så mange som er berørt. Foreldre har mistet sine barn og fortsatt er det mange som er på sykehus. Et slikt utspill fra en politiker anser jeg å være helt uten følelser. Det er rett og slett dårlig gjort, sier Kaur. 

- Det har vært et forferdelig angrep på demokratiet, og det foregår en etterforskning. Jeg har full tiltro til at politiet gjør jobben sin på en god og riktig måte, sier hun

Vil ha ekspressrettssak Carl I. Hagen setter spørsmålstegn ved at man skal bruke hundrevis av politifolk på å etterforske en sak som er oppklart.

- Vanligvis etterforsker du for å framskaffe holdbare bevis i en rettssak. Men her har du jo i realiteten en full tilståelse. Det eneste domstolen skal ta stilling til, er straffeutmåling, sier Hagen som tar til orde for en ekspressrettssak.  

- Hadde jeg vært pårørende, tror jeg heller jeg hadde foretrukket at saken raskest mulig ble avsluttet. Få en rettssak og få buret ham inn, sier Hagen. 

Kaur mener dette er utidig.

- Jeg tror de involverte og pårørende er opptatt av at politiet gjør jobben sin best mulig uten at noen blander seg inn. I neste omgang er det domstolene som må ta stilling til hvordan saken føres i rettssalen. I Norge har vi maktfordelingsprinsipp hvor domstolene er uavhengige, og da synes jeg det er spesielt at en politiker skal blande seg borti hvordan dette fungerer, sier hun.

- Detaljer viktig Flere bistandsadvokater har også reagert kratig på utspillet.
Advokat Mona Høiness, som representerer flere pårørende i terrorsaken, sier at nettopp detaljnivået er viktig for de etterlatte. -  En voksen mann med livserfaring som Hagen må forstå at alle som har mistet noen, ønsker svar. For eksempel vil det være en lettelse for de etterlatte hvis de får avklart at deres kjære døde momentant og ikke led. Det er slike ting som kan ligge og gnage i årevis og gjøre at man ikke kommer seg videre, hvis man ikke får det oppklart, sier hun til NTB.-  Hvis han er sitert korrekt, er dette det dummeste Carl I. Hagen noen gang har sagt og noe av det dummeste jeg noen gang har sett på trykk, sier advokaten.