KLØNETE: Venstres Borghild Tenden er kritisk til fiskeriministeren. Foto:STEINAR BUHOLM/Dagbladet.
KLØNETE: Venstres Borghild Tenden er kritisk til fiskeriministeren. Foto:STEINAR BUHOLM/Dagbladet.Vis mer

- Hadde forventet mer ydmykhet

Opposisjonen gir Lisbeth Berg-Hansen hard medfart, men Høyre støtter Ap-statsråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg er veldig overraskelse over at hun går så offensivt ut nå, med de store utfordringene vi har hatt i denne næringen. Jeg hadde forventet mer ydmyket fra hennes side. Dette er både klønete håndtert og feil tidspunkt. Jeg deler skepsisen til miljømyndighetene, sier Venstres Borghild Tenden.

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har nylig fått inn harmdirrende høringsuttalelser fra miljømyndighetene på et forslag til forskrift som sier at oppdrettssøknader skal hastebehandles og prioriteres foran alle andre saker i forvaltningen.

Saken har skapt debatt innad i regjeringen, bekrefter statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, overfor Dagbladet.

- Vi har gått mange runder på dette, sier hun til Dagbladet i dag.

Flere fra opposisjonen henger seg på.

- Politisk uklokt
- Jeg reagerer på at hun gjennom en sånn forskrift vil fra ta fylkesmannen myndighet, og gi fordeler til en næring der hun har eierinteresser. Vi stiller spørsmål om hun er uavhengig nok når hun kjører fram på denne måten. Og dette med at man skal straffe de som ikke jobber fort nok, er en merkelig strategi. Nok en gang har hun et forklaringsproblem. Når hun får slike tilbakemeldinger fra Miljøverndepartementet, Klif og DN, bør hun lytte, sier Eide.

- I den habilitetssituasjonen som statsråden er i, bør hun generelt tenke seg nøye om når hun ønsker å gjennomføre denne typen tiltak i sin egen næring. Det handler om tilliten og troverdigheten til departementet. Jeg synes det er en merkelig sak, og underlig at hun ønsker forrang for en bransje, og jeg vil se nærmere på dette. Politisk sett er det veldig uklokt, mener Anders Anundsen i Frp, leder i Kontroll- og konstitusjonskomitéen.

Han tror han ikke at habiliteten til fiskeriministeren nødvendigvis er utfordret, i og med at forskriften vil gjelde flere enn bare fiskeriministerens familiebedrift SinkaBerg-Hansen.

- Men jeg vil se nærmere på dette, sier Anundsen.

Får støtte
Høyre derimot, støtter fiskeriministeren fullt ut, og synes det er bra at hun ønsker å få ned saksbehandlingstiden i næringslivssaker som gjelder distriktene.

- Hun er ikke inhabil. Skulle hun være det i alle saker som har med oppdrett å gjøre, ville det vært umulig å være fiskerimister. Vi har også en landbruksminister som er bonde. Dette er en sak for regjeringen internt, sier Per-Kristian Foss.

 FÅR KRITIKK IGJEN: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Foto: SCANPIX.
FÅR KRITIKK IGJEN: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Foto: SCANPIX. Vis mer