Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hadde «glemt» å si fra om 420 000 kroner i trillebag

Politiet tok alt. Minstegebyr: 84 000 kroner .

 KOFFERT MED CASH:  Mannen som skulle fra Rygge til Riga, hadde 420 000 kroner i bagasjen. Foto: Tollvesenet.
KOFFERT MED CASH: Mannen som skulle fra Rygge til Riga, hadde 420 000 kroner i bagasjen. Foto: Tollvesenet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom du har ekstra godt med kontanter i kofferten eller på innerlomma når du skal på utenlandskontor, får du godt betalt for å melde fra til Tollvesenet før du reiser.

Minst 5 000 kroner. Hvis du kan redegjøre hvor pengene kommer fra.

Hvis ikke kan hver krone havne i statskassa - og mer til.

Tollvesenet i Østfold gjorde ett av årets største beslag av ikke-deklarerte kontanter på Rygge flyplass i slutten av august i år.

I en rutinekontroll fant tollerne 420 000 kroner i trillebagen til en 43 år gammel mann som skulle til Latvias hovedstad Riga.

Mannen av latvisk opprinnelse med adresse i Østfold kunne ikke redegjøre for beløpet. Dermed ble all cashen oversendt politiet, som nå etterforsker saken.

25 000 uten papirer
Kontorsjef Per Jørgen Solbjerg i Tollvesenet i Fredrikstad forklarer reglene:

- Alle kan ta med 25 000 kroner i kontanter uten noen form for dokumentasjon. For beløp ut over 25 000, har reisende en såkalt deklarasjonsplikt overfor Norges Bank.

Solbjerg opplyser til Dagbladet at det har vært flere beslag i år i størrelsesorden 50 000 - 60 000 kroner der arbdeidspendlere fra Polebn og andre østeuropeiske land ikke har sjekket reglene for deklarasjon.

Lønnsslipp holder
- Kvittering på kontantuttak fra bank, lønnsslipper eller for eksempel salgskvittering for bil er god nok dokumentasjon for Tollvesenet. Etter reglene må de som ikke fyller ut skjema på forhånd, betale 20 prosent gebyr av hele beløpet, også grunnbeløpet på 25 000 kroner, selv om de kan gjøre rede for pengene i en kontroll. De 20 prosentene blir beslagt som gebyr på stedet.

- Hva blir straffegebyret for han som hadde 420 000 kroner i kofferten ?

- Uansett må han betale 20 av det beslaglagte beløpet. Det blir 84 000 kroner. Så er det er det politiet og eventuelt rettsvesenet som avgjør om det blir mer.

 

 

 VALUTAHUND:  Tollvesenets valutahund Ben søker på flyplassasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen. Også Rygge har valutahund. Foto: Tollvesenet/nyebilder.no.
VALUTAHUND: Tollvesenets valutahund Ben søker på flyplassasjerer på Oslo lufthavn Gardermoen. Også Rygge har valutahund. Foto: Tollvesenet/nyebilder.no. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!