PARTILEDELSEN: Sverigedemokraterna, her med partiledelsen med leder Jimmie Åkesson, nestleder Jonas Åkerlund og andre nestleder Anna Hagwall, er blitt utsatt for skjult mikrofonbruk av reporterne i Sveriges Radio. Foto: Sverigedemokraterna
PARTILEDELSEN: Sverigedemokraterna, her med partiledelsen med leder Jimmie Åkesson, nestleder Jonas Åkerlund og andre nestleder Anna Hagwall, er blitt utsatt for skjult mikrofonbruk av reporterne i Sveriges Radio. Foto: Sverigedemokraterna Vis mer

«Hadde han gjort det, måtte jeg byttet ut hele gulvet»

Svensk politiker nektet sønnen å ta med somalisk klassekamerat hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): I et halvt år var tre reportere fra Sveriges Radio medlemmer i det politiske partiet Sverigedemokraterna under falsk navn.

De deltok på møter i Stockholm, Gøteborg og Malmø. Det de andre møtedeltakerne ikke visste, var at de tre reporterne hadde på seg skjulte mikrofoner og at de tok opp omtrent 90 timer med interne diskusjoner og samtaler.

Opptakene viser at medlemmene har en sjargong og at flere medlemmer har holdninger som partiledelsen nekter for at partiet har, og som de tar avstand fra offisielt, skriver Expressen.

Det hele avsløres i dag i det første av tre «Kaliber»-programmer som sendes i dag klokka 13.00.

Ifølge journalistene ble det brukt rasistisk sjargong på omtrent en tredjedel av møtene som de deltok i.

Expressen har samlet et knippe av utsagnene.

- Måtte byttet ut gulvet

På et medlemsmøte i Gøteborg forteller et partimedlem at sønnen hans ville ta med en klassekamerat med somalisk bakgrunn hjem. Det ville ikke faren ha noe av.

- Hadde han gjort det, måtte jeg byttet ut hele gulvet, sier han i det skjulte opptaket.

Mikael Jansson, distriktsleder i partiet, var til stede på møtet. Han tar ikke avstand fra uttalelsene.

BRUKTE SKJULT MIKROFON: Caroline Stenman, reporter i Sveriges Radio. Foto: Anders Ylander, GT/EXPRESSEN
BRUKTE SKJULT MIKROFON: Caroline Stenman, reporter i Sveriges Radio. Foto: Anders Ylander, GT/EXPRESSEN Vis mer

Et kvinnelig medlem sier i et annet opptak:

- Visste dere at innvandere som kommer til Sverige fra land som Afghanistan eller Afrika i blant har over 2000 parasitter i kroppen. Kan dere tenke dere? Hundene våre har ikke så mange en gang. Og de settes i karantene når de kommer til landet. Disse kommer direkte inn, sier hun.

På et møte i Stockholm ble det vitset med muslimer har sex med griser, og at grunnen til at muslimske kvinner tvinges til å bruke burka er at ektemennene slår dem gule og blå.

Mikael Jansson sier til «Kaliber» at opptakene er misvisende og tatt ut av sin sammenheng.

- Hvis en tar skjulte opptak og tar dem ut av sin sammenheng, så får en feil inntrykk av hva en person står for. For oss er det soleklart at vi ikke er rasister, sier han.

Han legger til at han synes enkelte av uttalelsene er uheldige, og at det er tatt opp med noen av partimedlemmene. Katarina Bengtsdotter, medlem i partistyret, sier på sin side at parasitt-kommentaren er plump.

Partileder Jimmie Åkesson har offentlig alltid hevdet at partiet tar avstand fra rasisme.

- Vi tolerer ikke rasisme i det hele tatt, sier han ifølge Expressen.


Reporter anmeldte partiledere

En av reporterne som gikk inn i partiet med skjult identitet, såkalt wallraffing, ble for øvrig avslørt i februar.

Sverigedemokraterna:

Sverigedemokraterna (SD) er et svensk nasjonalistisk politisk parti. De ble stiftet i 1988. I valet 2006 fikk Sverigedemokraterna 162 463 stemmer (2,93 prosent, og passerte dermed 2,5%-grensen for partistøtte). De er Sveriges største parti utenfor riksdagen.
Kilde: Wikipedia

Caroline Stenman (26) var med på partiets båttur til Tallinn. Hun satt inne i en lugar sammen med feststemte partimedlemmer på vei tilbake til Stockholm, da partisekretæren Björn Söder og partileder Jimmie Åkesson ba alle bortsett fra Stenman gå ut av lugaren.

- Jeg skjønte at jeg var avslørt, sa Stenman til Expressen.

Hun forsøkte å flykte. Da stilte Erik Almqvist, lederen i ungdomspartiet, seg i døra. Han krevde å få se veska hennes. Reporteren klarte å flykte.

26-åringen anmeldte i ettertid fire av partimedlemmene for hendelsen, som i sin helhet ble tatt opp av den skjulte mikrofonen hennes.

Å wallraffe:

Günter Wallraff (født 1. oktober 1942 i Burscheid i Nordrhein-Westfalen i Tyskland) er tysk journalist og forfatter. Han ble på 1970- og 80-tallet kjent for en rekke samfunnskritiske og avslørende dokumentarromaner og reportasjer fra tysk arbeidsliv. For å få førstehåndskjennskap til arbeidsmiljøet i deler av tysk industri, blant annet blant fremmedarbeidere, tok han selv arbeid der, men brukte dekknavn og iførte seg forkledning. Denne metoden for undersøkende journalistikk har siden gitt opphav til blant annet verbet å wallraffe, det vil si «å arbeide journalistisk under falsk identitet». Arbeidsmåten har både fått tilhengere og blitt kritisert som uetisk.
Kilde: Wikipedia

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer