«Hadde han vært hvit, hadde dette aldri skjedd»

HOLMLIA (Dagbladet): Røde fakler blafrer i den sure vinden på Holmlia. En bunt gule tulipaner er svartsvidd av flammene. Allerede natt til lørdag laget vennene en minnekrans av snø på stedet der Benjamin Hermansen ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benjamins beste venner var på stedet samtidig som politiet seint fredag kveld. Av den skitne snøen rundt blokkene laget de en liten borg, pyntet med furukvister og blomster.

Etterpå møttes de på klubben for å snakke og sørge sammen.

Stille gråt

Lørdag morgen er de her fortsatt. Flere har våket og grått hele natta. Ingen vil tro at det som har skjedd, faktisk er skjedd.

Den tett sammensveisede venneflokken hadde planlagt Sverige-tur. Da de var der i fjor, hadde det vært så hyggelig, og de ville gjenta turen. Nå blir den aldri noe av, ikke med Benjamin.

Midt i snøborgen ligger et lite hav av utbrente telys. Rundt står ungdommene tett i tett. Helt stille. Regnet er iskaldt, likevel strømmer det stadig flere ungdommer til åstedet. Alle har hørt hva som har skjedd.

Alle kjente Benjamin. Ei jente og en gutt holder rundt hverandre og gråter stille. Andre stirrer tomt inn i fakkelflammene.

- Jeg har ikke sovet i natt, sier en av Benjamins venner. Tårene renner.

Litt seinere forsvinner en av bestevennene og kommer tilbake med et bilde av Benjamin, ham selv og tre andre kamerater. Bildet er fra Sverige-turen.

- Her er han.

Han peker ut Benjamin på bildet før han setter det ned blant blomstene. Med seg har han også to postkort av bjørnen Baloo. Benjamin var Baloo.

Kompisen overlevde

I løpet av natta var flere av vennene i kontakt med hverandre. En av klassekameratene varslet Benjamins lærer om tragedien. Læreren varslet rektor.

Også kompisen som kom seg unna nazistene samme natt, er her. Han vil ikke snakke med pressen.

Halve natta har han sittet i avhør hos politiet.

- Han er i sjokk. Han klarer nesten ikke å prate, forklarer kompisene.

Det er ikke første gang Holmlia har hatt besøk av nynazister. I 1998 satte en gjeng nynazister fyr på gatekjøkkenet på Holmlia ved hjelp av molotovcocktailer. De ble dømt i fjor.

Er blitt truet

Flere i vennegjengen har vært truet av skinheads de mener kommer fra Nordstrand og Bøler.

- Vi har sett dem gå rundt her. En gang hang de opp plakater før de kom hit. Nå bør vi kanskje begynne å gå med kniv, sier en gutt.

- Flere kamerater av meg har blitt banka av nazister, sier en annen.

En i flokken opplevde å bli forfulgt av nazister på Nordstrand.

- Det kom en svart Mercedes, full av skalla folk. Plutselig kom de ut av bilen. Heldigvis klarte vi å løpe fra dem.

For to måneder siden skal nazistene ha dukket opp i Holmlia.

- Det kom en bil, stappa full. Vi bare løp. Da vi ringte politiet, fikk vi til svar at de ikke hadde ledige biler å sende.

- Nynazistene er feige. De kommer alltid mange sammen.

Sinnet går hånd i hånd med gråten. Noen snakker om hevn. Etter hvert kommer også en del voksne til stedet. Tre jenter klamrer seg til hverandre foran lysene, som blir stadig flere, i flere farger. En nabo har tømt boden for fakler. Nærbutikken tømmes for tulipaner.

- De hadde ingen grunn til å gjøre noe sånt. Ingen, gråter ei jente.

- Hadde han vært hvit, hadde dette aldri skjedd, sier en av de voksne.

Flere bryter sammen foran bildet av en smilende Benjamin i blomsterhavet.

- La dem dø i fengsel.

STILLE MINNER: Utover dagen i går samlet flere og flere ungdommer seg på åstedet ved Åsbråten.
I SORG: Utpå kvelden ble det tent lys og fakler for den drepte 15-åringen.