SKUFFA: NASA meldte at nu helt spesielle stjerneskudd ville være synlig på nattehimmelen i går kveld, men på Østlandet ødela været for sikten. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet / Desiree Martin / AFP Photo / Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SKUFFA: NASA meldte at nu helt spesielle stjerneskudd ville være synlig på nattehimmelen i går kveld, men på Østlandet ødela været for sikten. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet / Desiree Martin / AFP Photo / Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Hadde håpet å få se ni helt spesielle stjerneskudd

Men været på Østlandet ødela moroa. - Jeg er litt skuffa, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du bilder eller video av meteorsvermen i natt? Tips oss på 2400@dagbladet.no.

I natt var den aller beste sjansen til å se den årlige meteorsvermen Geminidene på nattehimmelen. Svermen kan observeres på nattehimmelen rundt 12-14. desember hver år, og i natt var aktiviteten høyest.

Knut Jørgen Røed Ødegaard har vært ute på Harestua for å observere nattehimmelen i natt, men måtte vende skuffet hjem - skyer og snø i lufta ødela sikten helt.

MOLDE: Her er et stjerneskudd over Molde. Tatt klokken 00:32 i natt. Foto: Petter W. Sele
MOLDE: Her er et stjerneskudd over Molde. Tatt klokken 00:32 i natt. Foto: Petter W. Sele Vis mer

- Jeg så vel egentlig ingenting. I morgentimene klarnet det opp, så jeg hadde kanskje fått se noe hvis jeg fortsatt var der, sier Ødegaard i 08-tida.

Han er imidlertid mest skuffet over at han ikke fikk se de ni helt spesielle stjerneskuddene NASA hadde varslet ville komme i går kveld.

- NASA meldte at det ville komme ni andre stjerneskudd i går kveld, en sverm vi aldri har sett før, så jeg er egentlig mest skuffet over at jeg ikke fikk se den. Geminidene ser jeg jo tross alt hvert år, sier Ødegaard.

Ikke for sent Ødegaard understreker at det ennå ikke er for sent å få øye på stjerneskudd på nattehimmelen, meteorsvermen holder nemlig på i flere dager av gangen.

TRONDHEIM: Et av mange stjerneskudd aom ble observert i går kveld, ved Jonsvannet (Trondheim). Foto: Børge Lein
TRONDHEIM: Et av mange stjerneskudd aom ble observert i går kveld, ved Jonsvannet (Trondheim). Foto: Børge Lein Vis mer

- Her på Østlandet har vi jo ikke akkurat mye godt vær i vente, men i Nord-Norge var det gode forhold i natt. Maksimum var i natt, men også i nettene som kommer kan vi se en god del til svermen, sier han.

Geminidene er forårsaket av asteroiden 3200 Phaethon, og er den eneste meteorsvermen som ikke er forårsaket av en komet.

Meteorsvermen ble først oppdaget for rundt 150 år siden, og kan observeres på nattehimmelen rundt 12-14. desember hver år.

Blir sterkere Hvis forholdene er gode kan en observere 120-160 meteorer i timen, og meteorsvermen ser ut til å bli sterkere og sterkere hvert eneste år.

ISRAEL: Meterosvermen viste seg tydelig over Judeaørkenen i Israel i morgentimene i dag. Foto: Menahem Kahana / AFP Photo / NTB Scanpix
ISRAEL: Meterosvermen viste seg tydelig over Judeaørkenen i Israel i morgentimene i dag. Foto: Menahem Kahana / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Den ser ut til å bli langsomt sterkere og sterkere, men jeg vet ikke helt hvordan den har oppført seg i år enda, sier Ødegaard.
 
- Dette er en av de flotteste meteorsvermene i året, sa Pål Brekke, som er seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, til Dagbladet tidligere denne uka.

Geminidemeteorer er lyssterke, middels hurtige og kommer i alle slags farger, og svermen kan sees fra hele landet.

GRAN CANARIA: Det var ikke noe å si på sikten i nasjonalparken El Teide på Tenerife i natt. Foto: Desiree Martin / AFP Photo / NTB Scanpix
GRAN CANARIA: Det var ikke noe å si på sikten i nasjonalparken El Teide på Tenerife i natt. Foto: Desiree Martin / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer