- Hadde heldigvis stått opp

Soverommet til Evelyn (70) fra Harstad ble smadret av 100 kilos stein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg blir så redd nå de sprenger her ute, så jeg pleier å gå i et annet rom og dekker ørene når eksplosjonsalarmen går. Heldigvis hadde jeg stått opp, sier Evelyn Olsen (70) fra Harstad til Dagbladet.no.

Like før klokka halv ni i dag tidlig skjedde marerittet for den 70 år gamle dama.

Eksplosjonsarbeidet utenfor blokka hennes gikk fryktelig galt og steinspruten ble skutt mot huset hennes. Soverommet fikk besøk av en nesten 100 kilo tung steinblokk.

- Den gikk gjennom stuevinduet, gjennom veggen og inn i på soverommet mitt. Den stoppet ikke før den hadde truffet veggen på andre siden av rommet, forklarer Olsen, som synes hendelsen var svært dramatisk.

Stua hennes er i ruiner. Det er glasskår, stein og ødelagte møbler overalt.

Godstolen full av glass

- Godstolen min er full av glasskår. Heldigvis var jeg i et annet rom da det skjedde. Ellers kunne det gått virkelig galt, sier hun og konkluderer:

- Nå har jeg ingen leilighet jeg kan bo i lengre.

Heldigvis gikk er det bare matrielle skader igjen etter eksplosjonsjokket.

GODSTOLEN RAMMET: Godstolen til Evelyn Olsen (70) er pulverisert med glasskår etter eksplosjonen. - Heldigvis var jeg i et annet rom da det smalt. Til høyre kan man se hullet den 100 kilo tunge steinen smadret veggen og endte inne på soverommet. Foto: EINAR NYMOEN
GODSTOLEN RAMMET: Godstolen til Evelyn Olsen (70) er pulverisert med glasskår etter eksplosjonen. - Heldigvis var jeg i et annet rom da det smalt. Til høyre kan man se hullet den 100 kilo tunge steinen smadret veggen og endte inne på soverommet. Foto: EINAR NYMOEN Vis mer

- Vi er 12 naboer her og alle tar vare på hverandre. Heldigvis ble ingen skadd, sier Evelyns nabo, Albert Bergvoll, til Dagbladet.no.

Han tok seg av 70-åringen etter at ekplosjonen hadde rasert deler av blokka deres.

Skjelte ut kona

- Jeg hadde akkurat stått opp. Da smalt det og jeg så steinene komme inn i leiligheten, sier Bergvoll, som først og fremst ble forbanna.

- Rett etterpå sto jeg og skjelte ut kona og alt rundt meg. Det var en naturlig reaksjon der og da. Det var jo skremmende, sier han.

Beboerne i leilighetsblokka har nå fått tilbud om hotell fra kommunene. Evelyn har bestemt seg for å bo hos sin sønn. De har også fått besøk av kommunenes kriseteam for å håndtere den traumatiske hendelsen.

Avisa Harstad Tidende skriver at årsaken til ulykken foreløpig er uklar. Det var under arbeidet med å sprenge bort en kant i grøfta ved veien foran blokka at den feilslåtte eksplosjonen skjedde.

- Ladningen har tatt feil vei, og forårsaket en utblåsning mot blokka, er det eneste byggeleder Tom Hess i Harstad kommune foreløpig kan konkludere med, ifølge avisa.

100 KILO: Bergvoll hørte et smell. Først skjelte han ut kona før han han forsto at naboen muligens var i fare. Nå har de tatt vare på 70-åringen gjennom dagen, før hun skal flytte til sin sønn. Foto: EINAR NYMOEN
100 KILO: Bergvoll hørte et smell. Først skjelte han ut kona før han han forsto at naboen muligens var i fare. Nå har de tatt vare på 70-åringen gjennom dagen, før hun skal flytte til sin sønn. Foto: EINAR NYMOEN Vis mer
GRØFTEARBEID: Det var under rydding av denne grøfta i Harstad at spengladningen trolig kastet fjellet feil vei, nemlig rett mot blokka til Evelyn og de 11 andre beboerne.
PEKER PÅ SKADENE: Naboen til Evelyn Olsen, Albert Bergvoll, viser Dagbladet.no skadene i Evevlyns hjem etter eksplosjonen i dag tidlig.
NESTEN PÅ SENGA: Den nesten 100 kilo steinen gikk igjennom stuevinduet og en vegg før den havnet på Evelyns soverom.
INGEN SKADD: Det var bare matrielle skader etter den voldsomme eksplosjonen.
VOLDSOM RYDDEJOBB: I dag ble de knuste rutene på blokka lukket med treplater, slik at ingen uvedkommende skal komme seg inn.